Senaste Nytt

Ett önskemål till er ättlingar. Har du foton av släktingar som du vill dela med dig? Björn tar gärna emot -jpg filer- av bilderna som därefter läggs in på den skiva som är under framställning. Viktigt är att du namnger personen/personerna på bilden. Frågor, funderingar eller synpunkter om vår hemsida.  E-postadresser finnes på sidan ”Välkommen”. Vi svarar gärna. Första noteringarna på ”Senaste Nytt” gjordes 2014-03-22.  (se nedan).
* * * * * * * * *
2018-04-29
Hela två månader har gått sedan vi sist lade in information.
Då är det väl dags nu. Tre nya ättlingar har vi idag lagt in i ättlingaverket. Två skådespelare och en VD. Samtliga kvinnor.
Lena af Geijerstam Unger, VD vid HEMAB i Härnösand. Björn träffade henne vid en företagsfrukost I Härnösand. Själv träffade jag henne för flera år sedan, nämligen vid millenium firandet 2000 i Härnösand då hennes son blev millenium babyn i kommunen och hon mottog en medalj av kommunfullmäktiges ordf. Gurli Nylund vars assistent jag var just då. Så roligt att Lena och hennes familj valt att bli Härnösand trogna och bo kvar i kommunen. Lena härstammar från Margareta Hansdotter – Stormor i Dalom.

Cathrine Parment och Lia Boysen fick Björn träffa i samband med teaterföreställningar i Sundsvall.
Cathrine P kunde man se i föreställningen ”Slutet enligt Rut” ett familjedrama om arv, skuld och uppgörelse. Rut skall fylla 112 år. Barnbarnen väntar på att få ärva hennes skog som legat i träda i mer än 40 år. Det är nu inte riktigt vad Rut själv tänkt sig. Tydligen är det så att en skog väcker oerhörda känslor.
Cathrine P härstammar från Engelbretus via hans dotter Magdalena och då blir man ju även Bure ättling.
Lia B spelade modern i Selma Lagerlöfs mästerverk- Kjesarn av Portugallien.
Den handlar om drömmar, desperation och längtan. Den enkle torparens starka faderskärlek till dottern Klara Fina som döpts efter självaste solen. Lia B har säkert många av er sett i en rad serier på tv. Lia härstammar från kyrkoherde Svenonis son Johannes via hans son Jakobus.
Vi säger varmt tack till Lena, Chathrine och Lia för att ni godkänt att vi får tillkänna ge er koppling till kyrkoherde Laurentius Svenonis i Säbrå.
Det var informationen för den här gången. Som ni ser så tillkommer nya ättlingar och det gläder oss. Idag har Björn 117 700 ättlingar med ingifta noterade i ättlingaverket.
Vet ni jag tror att det blir flera. Björn och Yvonne säger hej för den här gång och önskar er en skön Valborg.

2018-02-25
Beklagar att det dröjt men nu är vi tillbaka.
Så mycket som hänt sedan sist. Mycket snö blev det men det är nog om det.
Vad har då hänt på ättlings sidan? – Alpina skidåkerskan Maria Pietilä Holmner meddelande i mitten av januari att nu var det färdig tävlat. Hennes aktiva period började 2002. Maria P H deltog i 3 vinter OS och 7 VM. I VM för juniorer 2006 tog hon guld.
Vid övriga VM har det blivit 2 silver och 4 brons.
Maria Pietilä Holmner härstammar från kyrkoherde Svenonis via  sonen Johannes och hans dotter Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom).
19 och 26 januari deltog Sigvard (Sigge) Eklund tillsammans med Malou von Sivers i tävlingen På spåret i SVT. Tyvärr  blev det bara två matcher för deras del.
Sigge Eklund  härstammar från Svenonis via sonen Johannes och hans dotter Margareta H (Stormor i Dalom) via hennes son Elof.
”Den 27 januari samlades människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer- samma datum som förintel-selägret Auschwitz Birkenau befriades 1945. Info. hämtad från Forum för Levande historia – hemsida – http://www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/forintelsen/forintelsens-minnesdag – Ta del av deras information.
Här finns hur många personer som helst att plocka fram och nämna men för vår hemsida är det  Raoul Wallenberg, född 4 aug. 1912 och som försvann 17 jan. 1945 efter att blivit fängslad av sovjetiska myndigheter i  Ungern, som uppmärk-sammas. Raoul Wallenberg härstammar från Svenonis via sonen Johannes och hans dotter Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom) via hennes dotter Elisabeth.
Margareta fick sitt hedersnamn  Stormor i Dalom  på grund av sin stora givmildhet och  goda hjärta. Kan dessa egenskaper förts vidare till Raoul Wallenberg?
Förintelsen och personer som Wallenberg får aldrig glömmas bort.
I julklapp av Björn fick jag ett teaterbesök – 17 febr. Teater Västernorrlands föreställning – Barnen från Frostmofjället. Mina tidigare upplevelser av syskonen och deras get Gullspira är när boken lästes vid sista lektionen, på mellanstadiet,  lördagar innan veckoslut och skolledig dag. Nästa tillfälle blev på bio för att se den svart/vita filmen från 1945. Det här blev tredje gången gillt och jag måste säga – det blev helt ny  upplevelse. Inte blir det sämre av att författaren till boken Laura Fitinghoff var född i Västernorrland, närmare bestämt i Sollefteå. Måste säga att lite av favorit i föreställningen blev geten Gullspira som framfördes av Gisela Nilsson. Vad har då den här föreställning för koppling till Säbrå anor? Jo, Natalie Sundelin, som spelar den yngsta i barnaskaran, hon är ättling till kyrkoherden Svenonis. Hon härstammar från Engelbertus via dotterna Magdalena och då innebär det att hon även är Bure ättling.
Victor Wigardt, spelar Monke i föreställningen, härstammar även han från Svenonis och då från sonen Johannes via dottern Margareta (Stormor i Dalom) och via hennes dotter Elisabeth.
Vad har hänt mer bland Svenonis ättlingar. Stormors ättlingen Maria Pietilä Holmner meddelar en månad innan OS att hon slutar med skidåkningen. Vi önskar Maria lycka till med vad helst hon nu väljer att företa sig.
OS 2018 har nyligen genomförts och här finner vi fler aktörer som ingår i Säbrå anor.
Ida Ingemarsdotter, längdskidor. Ida härstammar från Engelbertus via dottern Magdalena och då är hon förstås också Bure ättling.
Fredrik Lindström, skidskytte. Samma släktgren som Ida Ingemarsdotter.
Agnes Knochenhauer och lagledaren Maria Prytz, curling. Tro det eller ej men även de två har samma släktgren som Ida I, Fredrik L Ja, vad säger man. Att det ligger i generna, kanske. – Tack för oss för nu.  / Hälsar Björn och Yvonne.

2018-01-01
Ett Gott Nytt år,
det önskar vi alla och även oss själva eller hur?
Tiderna har förändras. Vi har lämnat ett händelserikt och även ett otryggt år bakom oss.
Då önskar man sig ett gott, tryggt år 2018 och då blir det nog till att sträva för det.
Björn och jag hoppas kunna fortsätta sprida information om vad som försiggår i Säbrå anor och därmed möjligen bidra med lite förväntan och glädje ämnen.
Efter att har skrivit in information om den 8 nov. tog vi en paus. Den blev kanske onödigt lång men sånt händer. Jag har idag lagt in ytterligare information om händelser i nov. (10 nov.)  Ta del av det gör du här nedan.
Så var det dags för december och även under den månaden vill vi uppmärksamma om personer som visar sig ha kopplingar till vår kyrkoherde Laurentius Svenonis.
2 dec. Julfestival på Vängåvas bokhandel i Sundsvall.
Där möter Björn bl.a. –
-Torsten Blomquist, journalist och författare från Sollefteå. Har arbetat på lokaltidningar i Västernorrland och Jämtland för att senare dra vidare mot Expressen och Stockholm. I polisromanen – Lusthuset,  som enl. Kjell Carnbo på ST, ”är skriven med en hel del humor där ingredienserna är allsköns kommunfiffel, smålarvig lokaljournalistik och sköna jakthistorier garnerar med några knippor pinfärskt riksmygel och lätt kryddat med burleskt sex.” Torsten B har haft kul medan han har skrivit och boken har skrivits med mycket kärlek till Norrland. – Det gillar man eller hur?
Om man minns sin Bo Balderson eller Jan Mårtenssons Homan-deckare uppskattar man läsningen.
Torsten Blomquists koppling till kyrkoherden Svenonis är via sonen Johannes och hans dotter Margareta  (Stormor i Dalom) och vidare genom hennes dotter Elisabeth.

– Erika Wallin, f. Sjölund, författare, uppvuxen i Sundsvall numera boende i Stockholm.
Har arbetat som skribent sedan 2005. Kulturredaktör på tidningen ELLE. Hennes debutroman Flickan vid Glastornet kom ut 2012 och är den första delen i trilogin om Speglarnas hemlighet. Årets julkalender ”Jakten på tidskristallen” är baserad på nämnda trilogi.
Erika Wallins koppling till Laurentius Svenonis är via sonen Engebertus och hans dotter Magdalena vilken innebär att hon även ingår i Bure ätten.
Liza Maria Norlin, f. Bengtsson, gymnasielärare i svenska, politiker – KD, bosatt i Sundsvall. Har skrivit boken – Mod att leda med värderingar, – info. från Bokus –
”Är du en ledare idag eller har förhoppningar om att bli det så är den här boken både ett konkret verktyg men också en öppnare för att tänka nytt, hållbart och framgångsrikt. Är du nyfiken på värderingar och dess fundamentala betydelse för ledarskap på alla nivåer då ger boken dig en djup förståelse för detta både i praktik och teori. Eller vill du vara en förändringsagent och samskapa för en bättre framtid, ja då är det bara att börja läsa!”
Liza Marias koppling till  Säbrå anor går via Johannes och hans son Kristoffer Hansson – ”Stor-Kristoffer som bl.a. höll gästgiveri i Helgum, Säbrå.

13-15 dec. St. Petri logen, Lars Vegas trio –
det började 1989 vid en tävling för gatumusikanter i Östersund. Med ett band sammansatt av gymnasiekompisar. Har ofta spelat i TV-program. Under 1990 gjordes uppehåll för vanliga jobb.
Flera av deltagarna är musiklärare.
Lars Gustafsson – (Lars Vegas) kontrabas – sång.
Lars G. koppling till kyrkoherde Svenonis är via Engelbertus och hans dotter Magdalena. Ingår då även i Bure ätten.

Lars Normalm (Lars Angeles)  trummor – sång.
Lars N. koppling till kyrkoherde Svenonis är via sonen Johannes och hans dotter Margareta (Stormor i Dalom)  via hennes dotter Anna.

Så vill vi framföra ett gemensamt varmt tack till samtliga presenterade aktörer under november – december månader för att vi fått godkänt att offentliggöra era namn på hemsidan.
Björn kan berätta att en mycket god vän och en fantastisk släktforskare –
Urban Leijon har gått bort under perioden. Urban forskade bl.a. på Gustav Vasas ättlingar. Urbans hustru Ylva Floderus ingår även hon i Säbrå anor.
Saknar våra samtal Urban.
Den 11 nov. avled även Stormors ättlingen Ian Wachtmeister, han var en utmanare och enligt många en fantastisk person. Han var väl insatt i sina släktrötter men Svenonis grenen kände han inte till och godkände personligen till oss att vi fick offentliggöra hans uppgifter. Hans minne kommer finnas kvar.
Därmed kan vi avsluta informationen från 2017.
Då säger vi god fortsättning på det nya året och vi återkommer inom kort.
Hej från Björn och Yvonne.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
2017-11-26 Det börjar bli vanligt att vi vid den här årstiden drabbas av flera varianter av väderlek. Höst med närapå stormvindar och regn som följs av härlig vit fluffig snö. Vi blir påminda om vintern. Då kommer regnet tillbaka + grader. Snön borta men om vi har tur så visar sig solen igen. Ja, vad säger man. Ingen mening att klaga. Det blir som det blir som så mycket annat det verkliga livet idag. Usch, det här lät tråkigt. Nu till något lättsammare.
18 okt. – Nils Bergstrand. På nätet finner man följande information om artisten Nils Bergstrand. En musikkabaréföreställning ”The one legged man show”. Våren 2016 hade hans solokabaré premiär i Stockholm och i augusti samma år internationell premiär på kulturfestivalen The Edinburg Fringe Festival. Sedan dess har han spelat för utsålda hus i Sverige och skall till hösten 2018 bl.a. framträda på Göteborgs Stadsteater och Kulturhuset Stadsteatern. I föreställningen berättar han genom nykomponerade sånger och personliga iakttagelser historien om benet som försvann och hur det är att resa sig upp inför livet igen. 18 okt. framfördes föreställningen vid en lunchteater på St. Petri Logen. Där fick Björn tillfälle att för Nils Bergstrand. berätta om han koppling till Säbrå anor som är via Svenonis son Johannes, hans dotter Margareta (Stormor i Dalom) via hennes son Samuel.
27 okt. – Lars Risbergär en av landets främsta musiker (på bas). Han har flitigt turnerat runt i landet under många år och då främst med Robert Wells och ”Rhapsody in Rock”. Han har kompat artister som Jill Jonsson, Carola, Björn Skifts, Charlotte Perrelli, Lena Philipsson m.fl. samt internationella storheter som- Lionel Richie, Jon Lord, Paul Carrack och Gino Vannelli. Ett första studioalbum  med titeln ”Ten Years Ten Songs” har Lars R. och Micke Nilsson arbetat på under tio års tid på hotellrum under turnéer runt om i världen! Albumrelease blev det den 9 maj 2016.
27 okt. spelade kompbandet Beatus, där Lars R ingår, med Torgny ”Kingen” Karlsson i nostalgishowen ”That´s all right!” på Härnösands teater. Där fick Lars Risberg veta att hans rötter fanns i Säbrå och Leksand då hans koppling till Svenonis är via sonen Johannes och hans dotter Margareta (Stormor i Dalom) och vidare via hennes son Elof.

8 nov. kunde man lyssna till  en jazzsångerska, med ryskt påbrå, nämligen Viktoria Tolstoj, på Jazzklubben Metropol. Viktoria T. en naturligt talang med en extraordinär begåvning och instinkt för olika stilar och lägen. Hon är sedan länge etablerad som en av de ledande rösterna på jazzscenen – kristallklar och vibrerande, ibland vild, aldrig helt tam. En färgstark sångerska och mångsidig begåvad artist. Viktoria Tolstojs koppling till Säbrå anor går via sonen Johannes, dottern Margareta (Stormor i Dalom) och hennes barn Elisabet och Zakarias.
Här tar jag paus men återkommer imorgon med resterande information.
10 nov.
spelade man föreställningen Bläck eller blod, med Anders Ekborg och
Lina Englund i huvudrollerna, på Härnösands teater.
Lina Englund, skådespelare, utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm. Filmdebuterade som tonåring och har sedan haft flera roller i TV-serier och filmer. Hon har varit engagerad vid bl.a. Stockholms stadsteater och Dramaten i olika uppmärksammade uppsättningar. Lina Englund finner man även inom musikens värld och har bl.a. skrivit musiken till Riksteaterns uppsättning av Jungfruleken. Hon tilldelades 2010, av Svenska Akademien, Carl Åkermarks stipendium för förtjänta artister inom svensk teater.
Linas koppling till Säbrå anor går via Johannes och hans son Kristoffer Hansson – ”Stor-Kristoffer som bl.a. höll gästgiveri i Helgum, Säbrå.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
2017-10-08 Hösten närmar sig. Den gångna veckan har varit ruggig. Regn och hårda vindar. Idag skymtade faktiskt solen igen och man kunde börja höststäda i sin lilla trädgård. Vad har då hänt sen sist?
5 okt.
 I brevlådan, med den övriga posten, ligger ett jiffykuvert med utländska frimärken. Post från Paris. Det är inte var dag. Björn kommer genast ihåg det fransk/ engelska sällskap som stod vid ett av grannhusen på gatan. De informerades om byggnaden av guiden Örjan Leek. De som besökte Härnösand hade koppling till den av oss tidigare omnämnde generalkonsuln Raoul Nordling. Även benämnd ”Mannen som räddade Paris” Raoul Nordling hade naturligtvis en koppling till Laurentius Svenonis. Han härstammade från Engelbertus via dottern Magdalena. Jiffykuvertet vad innehöll det? Om Raoul Nordling har skrivits böcker, gjorts teaterstycken och även film. Nu finns i Härnösand filmen ”Diplomatie” om denne Raoul Nordling vars farfar och farmor var från nämnda stad. Glada och tacksamma över gåvan sänder vi ett hjärtligt varmt tack till Anne Hutchings.
6 okt. Björn har åter besökt ett av länets polisstationer. Förhoppningsvis blir besöket en omväxling i dessa brotts- och trygghetsskapande personers vardag. Även här fanns ättlingar till vår kyrkoherde Svenonis. Åter igen blir det Engelbertus och hans dotter Magdalena som åsyftas och då känner ni till att de även är Bure ättlingar.
7 okt. Bibliotekets författardag. Författare från länet samspråkar om skrivandet och berättar för åhörare om sitt författarskap. Björn samtalar med flera av författarna. Några har han träffat tidigare på bokhandeln Vängåvan i Sundsvall men några är nya bekantskaper. En ny bekantskap var bl.a. Gittan Linnarsson Engström. Gittan hade rätt stor kännedom om sina släktförhållanden men att det fanns något som benämndes Säbrå anor det blev en nyhet. Hennes koppling till Laurentius Svenonis var sonen Johannes via hans son Jakobus Johannis, biskop i Strängnäs. Det var roligt att få skriva in den släktkopplingen eftersom det inte är så ofta som vi får nämna Svenonis övriga barns ättlingar. Varmt tack Gittan Linnarsson Engström för att vi får offentliggöra din koppling till Säbrå anor. Det blev allt från Björn och Yvonne för denna gången. Allt gott till er. Vi hörs.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
2017-09-24 Idag börjar vi med att sända ett hjärtligt tack till företaget Norrskog och där Mia Boman, kommunikatör. Varför får ni läsa här nedan. En månad har gått sedan vi noterade något på sidan Senaste nytt. Vad som hände vet vi inte riktigt. Vi skulle uppdatera sidor och plötsligen försvann text och bilder. Panik! Men norrlänningar som vi är så ger man inte upp utan man prövar och prövar igen och se. Det mesta kunde vi få tillbaka. Men några bilder var helt borta och vi fick söka för att få fram dem och några nya, som jag kallar dem ”översidsbilder.” Det var här som kontakt togs med Norrskog. Bilden som vi lagt in på denna sidan, förutom Svenonis sigill, tillhör Norrskog och vid fråga om vi kunde få använda den på hemsidan, blev svaret från Mia Boman – Ja. Bilden kallar jag ”Grenljus” och jag gillar den verkligen. ”Tänd ett ljus och låt det brinna” det var enda sättet att lysa upp tillvaron på Laurentius Svenonis tid och långt in på 1800-talet. Det var lite om vårt intermezzo och nu till vad som hänt sedan sist. Härnösand har på många sätt uppmärksammats under sommaren. Bland annat har Länsmuseet Murberget besökts av många. Vid ”Allsång på Murberget” kunde man bland andra lyssna till –
operasångaren Richard Söderberg och länets mycket omtyckta folksångerskan Ulrika Bodén. Omkring tusen personer köade i timmar för att vid Antikrundan få sina ev. antikviteter värderade. Historien om museet på Murberget började redan 1880. Då bildades Vesternorrlands läns museisällskap som är grunden till dagens Länsmuseet Västernorrland. Den första samlingen bestod av 66 exotiska föremål från Söderhavet och Sydamerika, skänkta av sjökapten Daniel Norlin. År 1909 tog Theodor Hellman initiativ till föreningen för norr-ländsk hembygdsforskning. Hellmans vision var att skapa ett norrländskt bondesamhälle i miniatyr och ett centrum för forskning och undervisning om kultur, historia och natur i norra Sverige. Förebilden var Skansen i Stockholm. 1913 lade Hellman grunden till friluftsmuseet på Murberget, Norrlands Skansen. Då flyttades den första byggnaden till området, en klockstapel från Ullånger.
Theodor Hellmans koppling till Laurentius Svenonis är via sonen Engelbertus och hans dotter Magdalena och är därmed också Bure ättling. I år uppmärksammade man i Härnösand Hellmans hustru Wendela. Den tidigare benämnda Ängeskolan, sedermera Franzénskolan, som lades ned 2007, och som nu efter10 år renoverats och åter tagits i bruk under namnet Wendela Hellman skolan. Familjen Hellmans namn lever vidare i Härnösand. 10 sept. kunde man på Härnösands teater och den nyrenoverade Lilla scenen ta del av barn och familjeföreställningen Snövit. En föreställning i modern tappning där gänget Sköna Sjuan, de sju ”som inte trivs i stan utan bosatte sig i skogen”, blir förklaringen när barnen frågar varför man har bara två dvärgar med på scenen. En mycket uppskattad föreställning. Medverkande: Johanna Ehn, Karin Sillberg och Ola Karlberg. då undrar man fanns här en koppling till kyrkoherden Svenonis? Visst. – Johanna Ehn. Hennes ana är Engelbertus och dottern Magdalena. Då vet vi att Johanna, precis om Theodor Hellman, är Bure ättling. Varmt tack Johanna för att du ger oss möjlighet att tillkänna ge din koppling till Säbrå anor.
16 sept. i samband med Stenstadsdagarna i Sundsvall hade man på Vängåvans bokhandel – Höstfestival där ett dussintal författare berättade om sitt författarskap och presenterade sina böcker. Här träffade Björn på nytt Elin Olofsson som vi presenterat här tidigare även hon med ana till Engelbertus. Bland de lokala författarna träffade Björn Anita Larsson (Paasila) som bl.a. skrivit boken – ”Se mig” en gripande skildring om ämnet anorexia. Vid genomgång visade det sig att Anita och Björn hade samma ana fyra generationer bort. Det innebar tre kopplingar till Laurentius Svenonis.
21 sept. Björn blir inbjuden till teaterföreställningen – Killarna som framfördes, på lokalen Brännaborg i Härnösand, av teatergruppen – Ögonblicksteatern från Umeå. På deras hemsida kan man om gruppen läsa följande ”vi spelar om vår samtid och riktar strålkastarna dit samhället skaver. Till det osynliggjorda, det oupptäckta, det osande och otillåtna för att gör det tillgängligt och förtrollande.” Mer info. om gruppen hittar du på – http://www.ogonblicksteatern.se Någon koppling här till Säbrå anor?  Visst, visst – Oskar Selander, teknikern i gruppen och för honom kunde Björn berätta om hans koppling som var. Margareta Hansdotter, Stormor i Dalom och genom hennes dotter Anna. Vi tackar även Oskar för att han gett oss möjlighet att tillkänna ge hans ana till vår kyrkoherde Laurentius Svenonis. Tack för oss för denna gången. Nu håller vi tummar för att tekniken håller och att vi snart kan höras igen.  Ha de, till nästa gång – Björn och Yvonne.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
2017-08-20
Hej igen. Sommaren är inte riktigt över men vi är tillbaka med lite info. om vad som föredragits har under sommaren. 1970 visades ett folklustspel på tv. Det var Gideon Wahlbergs folklustspel om livet på Söder i 30-talets Stockholm – Söderkåkar.  Många kända skådespelare gick att hitta i rollbesättningen bl.a. Monica Zetterlund, Mille Schmidt och Sune Mangs. Här kan ni ta del av dessa avsnitt – https://www.oppetarkiv.se/video/1143385/soderkakar-avsnitt-1-av-6

Nu har Härnösand fått sitt eget folklustspel – Östanbäckskåkar.  Omarbetning av det ursprungliga manuset har skett. Bl.a. rörde sig föreställningen från 30-talet in i nutid. Skådespelarna kom de fria teater- respektive revygrupperna Bäverteatern / Fåntanellerna i Härnösand. Andra var rena amatörer. Caj-Åke Hägglund var producent för föreställning. Michael Möller Christensen (bl.a. fritidspolitiker) och Tord Viklund stod för musiken.  Plats för föreställningen var bakgården bakom Kanlcaféet i Östanbäcken.  Sittplatser för ca 80 personer.  Det blev succé med fullsatta föreställningar och extra föreställning. Jag kan intyga att det stämmer Björn och jag såg föreställningen.  Så roligt att Härnösand fått sitt eget folklustspel och det ryktas att de återkommer nästa sommar. Och varför tar vi nu upp detta undra ni?  När Björn som vanligt skull utdela sedvanlig arkiv- och kulturuppvaktning upptäcker han att inte mindre än tre av aktörerna hade rötter till kyrkoherden i Säbrå, Laurentius Svenonis. Inte blir man förvånad över det. Det vet ni som vi att många, många kulturaktörer härstammar från Säbrå anor.  De berörda härstammade från – Engelbertus via dottern Magdalena, Johannes via sonen Kristoffer i Säbrå och slutligen Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom) via dottern Anna. Vi tycker att det var särskilt roligt att få överlämna denna information till dessa Svenonis ättlingar. Det skall framhållas att alla skådespelarna i föreställningen fick ett släktträd i fyra generationer. Vi tror att gåvan blev uppskattad, lika som vi uppskattade föreställningen. Vi har tidigare informerat om Anders Arborelius, nyligen utsedd av påven till Sveriges förste katolske kardinal.  Arborelius är ättling till Stormor i Dalom.  Den 15 aug. tog man emot kardinal Arborelius under högtidliga former i S:t Eriks katolska domkyrka i Stockholm där han höll en tacksägelsemässa. Du kan ta del av mottagandet och mässan via denna länk –https://www.svtplay.se/video/14760388/tacksagelsemassa-fran-katolska-domkyrkan/tacksagelsemassa-fran-katolska-domkyrkan-15-aug-17-00?start=auto 13 aug. kunde man i Högsjö gamla kyrka (från ca1300-talet) lyssna till Duo Systrami – Fanny och Klara Källström från Häggdånger, Härnösand. De framförde sång och musik på fiol  och violoncell. Jag har haft kontakt med Fanny, Klara, och deras mor Sara, redan när flickorna var mycket unga musiker. De spelade bl.a. annat vid ett av de första firandena av Härnösands kommuns privilegiedag. Firandet genomfördes i det vackra Rådhuset. Nästa tillfälle våra vägar korsades var vid ett av kommunens nationaldagsfirande då flickorna åter framträdde för härnösandsborna. Många uttalanden har gjorts om dessa musiker bl.a. följande  – ”Det här är musik på liv och död. Med stor originalitet skapar Duo Systrami magi i såväl musik som mellansnack. Här förmedlas stark och oförställd scenisk närvaro.” Vi är mycket stolta över Fanny och Klara här i Härnösand och vi gläder oss åt deras framgång. Då kanske ni förstår att jag blev särskilt glad när Björn berättade att flickorna hade rötter till Säbrå anor. Vi framträdandet i Högsjö gamla kyrka fick Björn tillfälle att överlämna deras antavlor och berätta om deras koppling till kyrkoherden Laurentius Svenonis. Fanny och Klara härstammar från Johannes via sonen Kristoffer Hansson i Säbrå. Vi önskar Duo Systrami fortsatt framgång på deras musikaliska resa och säger varmt tack till att vi fått deras godkännande att offentliggöra deras koppling till Säbrå anor. Vill ni veta mer om systrarna så finns de på Facebook. Det var det hela för denna gången. Hoppas ni finner informationen intressant. Jag är själv fortsatt fascinerad av Laurentius Svenonis och de personer som via honom har sina rötter i Säbrå. Hej från Björn och Yvonne
. -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.- 

2017-07-23
Dags för lite senaste nytt men först. Vi hoppas att ni har en skön sommar. Om man följer med väderleksprognoserna så upptäcker man att vädret hittills varit ganska varierande beroende på vilken landsände man befinner sig i. Här i Härnösands området har väl inte den riktiga sommarvärmen infunnits sig ännu men, vi har hoppet i behåll, augusti månad återstår. Ett flertal sommaraktiviteter har genomförts här i området. Nu senast hölls Härnösands stadsfest 21-22 juli. Det vackra läget på Mellanholmen, bra artister kvällstid och lördagens familjefest, Härnösandsdagen, gör stadsfesten till en riktig folkfest.  Nu börjar du endera undra varför vi tar upp den här informationen på ”Senaste nytt” eller så anar du att vi har ny information som är kopplad till Säbrå anor.  Visst så är det.  Igår lördag fick Björn möjlighet att träffa två personer med anknytning till kyrkoherde Svenonis. De flesta känner väl till sångaren och skådespelaren Magnus Uggla. Sitt första band startade han 1968 i Nacka. Under en period i mitten av 1970-talet studerade han vid Calle Flygares Teaterskola. I år tilldelades han vid Grammisgalan – årets hederspris samt har han blivit invald i Swedish Music Hall of Fame. Vi har känt till att Magnus Uggla haft anknytning till Säbrå anor men valt att vänta med att till honom framföra den informationen. Så skedde då igår och här måste framhållas att han förståeligt nog känt till en hel del om sitt släktförhållande men inte denna koppling till kyrkoherde Svenonis. Som vanligt överlämnade Björn handlingarna med informationen. Magnus U härstammar från kyrkoherde Svenonis via sonen Johannes och hans dotter Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom). Björn träffade även sångerskan, skådespelare, DJ, låtskrivare och musik-producent Rebecca Scheja. Rebecca S ingår i konstellationen, Rebecca & Fiona och även de framträdde vid Stadsfesten. Rebecca S började som barnskåde-spelare och har medverka i fler filmer. 2007 träffade Rebecca och Fiona och började arbeta med musik. 2010 blev de dubbelt prisbelönta för webb-tv-serien i tolv delar om duon vilken visades på SVT Play. Rebecca och Fiona har även turnerat internationellt. Rebecca S är dotter till Staffan Scheja (pianist och professor) och Marianne Brinkendal (skådespelare och terapeut). Man kan nog säga att Rebecca S blev överraskad över den gåva och den information hon fick ta del av. En uppskattad del blev en kopia av den stadskarta över Härnösand som upprättats på 1640-talet av Jakob Kristofersson Stenklyft. Rebecca S härstammar från kyrkoherde Svenonis via sonen Kristoffer i Säbrå (far till Jakob Kristofersson Stenklyft). Varmt tack till Magnus Uggla och Rebecca Scheja som godkänt att vi får tillkänna ge deras koppling till kyrkoherden Laurentius Svenonis och Säbrå anor. Det var senast nytt för denna gången. Vi önskar er fortsatt skön sommar. Hej från Björn och Yvonne. -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. 2017-07-02 Vi är tillbaka. Det har inte varit så mycket att notera om i det senaste. Fast jag måste säga att jag blev själv förvånad när jag ser att 28 maj var det senast jag noterade något. Men så kan det bli ibland. Vad vi nu tänkte ta upp är ju kopplat till de noteringar som gjordes här nedan. Den katolske biskopen Anders Arborelius har nu av påven upptagits till kardinal (28 juni). Han är nu den förste svenske kardinalen någonsin, han är även den förste nordiske kardinalen. Att påven utsåg Arborelius har väckt uppmärksamhet ut i världen. I Sverige finns ju inte något stort antal medlemmar i den katolska kyrkan. Anledningen kan vara intresset för vår land. Vid intervju med Sveriges radio sade   Arborelius – ”det finns saker i Sverige där Påven redan har ett stort intresse, till exempel flykting och migrationsfrågor och när det gäller kvinnans ställning i samhället, och även andra frågor.” Jobbar man med Säbrå anor tycker man självfallet att det är rätt mäktigt med en katolsk kardinal som har sina rötter i Säbrå, Härnösand. Det var vad vi hade för den här gången. Nu har vi ju äntligen sommaren här och ni kommer förhoppningsvis få koppla av och njuta av den. Kanske också koppla av en del från nätanvändning. Så även vi men om det dyker upp något värt att nämna på denna sida så kommer vi självfallet att lägga ut det. Björn och jag önskar er en riktigt lugn och skön sommar. -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.- 2017-05-28 Mors dag och inte bara det utan även restaurangernas, konditoriernas och blomsterhandlarnas dag. Undrar hur många mammor som jobbar där idag? Jag hoppas att alla mammor verkligen gör det här till sin dag. Har man en dag så har man. Igår blev det vackra blommor till mor, mormor och farmor på kyrkogården i Stigsjö. Björn bar blommor och verktyg och jag planterade. Känns bra att göra och tanken – borta men ändå nära infinner sig. Ha en bra dag alla mammor! Nu till det senast i Säbrå anor. Förra veckan kom informationen. Vid Angelusbönen på Petersplatsen i Vatikanstaten kungjorde Påve Franciskus att fem nya kardinaler skulle utses. Bland dem Sveriges första kardinal Anders Arborelius. Känner ni igen namnet? Han finns omnämnd på våra sidor. Anders Arborelius härstammar från Svenonis son Johannes genom dottern Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom). Vad säger man – denna Stormor uppmärksammad då och så bra det känns att även nu få lyfta fram hennes namn och just idag på Mors dag. Hon blev vid 17 års ålder fostermor till prosten Elaus Terserus barn av vilka några troligen var i hennes egen ålder. Våra varma gratulation till Anders Arborelius och även en varm tanke till Stormor i Dalom. Så till er alla ät nu inte för mycket tårta idag och till alla mammor välj något riktigt gott och dyrt på menyn. Det var allt från oss idag. Hej säger Björn och Yvonne. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. 2017-05-14 21 april disputerade Robert Eckeryd i historia vid Umeå universitet. Ämnet – ”Acceptans eller utstötning? Ogifta mödrar i Ångermanland 1860 – 1940.” Vi ber att få gratulera till till examen och titeln filosofie doktor i historia. Björn deltog som åhörare och fick möjlighet att överlämna information om Robert E:s koppling till Säbrå anor. Han härstammar från Engelbertus genom dottern Magdalena. Blir då även Bureättling. Robert E. kommer att föreläsa om nämnda ämne för Härnösands släktforskarförening i oktober på Landsarkivet. Välkommen till arkivstaden Härnösand. 24 april Anders Rönmark, Opinionschef vid MittMedia, föreläste för Alliance Française  Ångermanland, Härnösand. Ämne – ”Franska presidentvalet, vilken väg väljer Frankrike?” Björn var på plats och kunde informera Anders R. om hans kopplingen till kyrkoherde Svenonis men innan vi tillkännager kopplingen vill jag ta upp en fundering som jag haft ett par gånger. Jag vet inte om ni känner till att man på sitt tangentbord under valfri tangent kan lägga in fraser som används ofta. Har inte gjort så hittills men nu finns funderingen där. Frasen? ”härstammar från Engelbertus genom dottern Magdalena vilket innebär att man ingår i Bure släkten.” Hur många gånger jag skrivit det?  Många. Fast det gör jag gärna, för jag hoppas och tro att de som får beskedet gläder sig åt att tillhöra denna otroliga släkt. Själv gläder jag mig åt att de här personerna som nämns så ofta faktiskt har bott och levt i Säbrå. Så Anders Rönmarks koppling – ja men visst Engelbertus och Magdalena och därmed Bure släkten. Här skulle jag nu kunna vara klar med den nämnda ”frasen” för denna gången men så är det inte. Det kommer fler. Journalisten Ulf Westman också han vid MittMedia. Ja, vad säger man och vad säger de? Kanske något för Tidningen?  Jag vet i alla fall vad jag nu skall skriva. Varmt tack till Robert Eckeryd, Anders Rönmark och Ulf Westman för att ni godkänt att vi får offentlig göra er koppling till Kyrkoherden Laurentius Svenonis och Säbrå anor. Det var allt för den här gång. Björn och Yvonne säger Hej då. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. 2017-04-16 Margareta Hansdotter – Stormor i Dalom har blivit omnämnd i ortspressen 15/4 – Tidningen Ångermanland. ”en viktigt kvinna i Härnösands historia” anmoder till många. Vi är mycket glada över att Margareta nu blivit uppmärksammad på sin hemort. Hon har även uppmärksammats i huvudstaden. Vasamuseet planerar för en utställning om kvinnor på Gustav Vasas tid. Man har sökt bland ett antal kvinnor och bland dem fanns Stormor i Dalom. Vi har fått lämna information om henne och om Säbrå men  ganska nyligen fick vi besked om att man blivit tvungen att minska på den planerade utställningen och då kommer bl.a. inte Stormor med. Men i Härnösand jobbar vi oförtrutet med henne och hennes farfar Laurentius Svenonis. I artikeln i Tidningen omnämns många av hennes ättlingar. Björn och jag vill påpeka att endast ett antal av dem är hämtade från Björns forskning. Vilka de är kan ni jämföra på hemsidans – Ättlingaverk. Björn jobbar utifrån principen att personer som framkommer i forskningen offentliggörs inte utan att personen ifråga kontaktats och då givit sitt godkännande att uppgiften får läggas ut. Flera av namnen i artikeln är hämtade från Wikipedia och äktheten bakom de uppgifterna känner vi inte till. I Härnösand finns många med rötter till kyrkoherden Svenonis och jag hoppas att ni känner er stolta idag när Säbrå anor blivit offentlig gjord. God fortsättning på Påsken hälsar Yvonne och Björn. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2017-04-14 GLAD PÅSK önskar vi er alla ! I Härnösand idag – kl. 13.30 Ekumenisk korsvandring – med start vid gamla tingshuset. Avslutas med en kort samling vid Brunnskyrkan. Kl. 18.00 – Johannespassionen – J S Bach i Domkyrkan. Christina Knochenhaur, sopran, Maria Forsström, alt, Thomas Köll, tenor, evangelist, Klas Norberg och Arne Lundmark, bas. Domkyrkokören och orkester under ledning av domkyrkoorganist Lars G Fredriksson. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2017-04-04 tisdag och vi har lite ny information att förmedla. Den 20 mars besökte Isabella Lövin, (MP), biståndsminister och vice statsminister, Härnösand. Björn mötte statsrådet på St. Petri Logen där han överlämnade sedvanlig gåva sammanställd i arkivstaden Härnösand. Björn kunde informera om att Isabella Lövins rötter fanns i Säbrå och från kyrkoherde Laurentius Svenonis genom hans sondotter Margareta Hansdotter, Stormor i Dalom. Om vilkens levnadshistoria Björn berättade. Som vanligt när det gäller Stormors livsöde är det svårt för den som får informationen för första gången att helt ta in hennes otroliga resa och hennes liv i Leksand samt alla hennes ättlingars betydelse för landet då och idag. Isabella L. har givit oss medgivande att tillkännage hennes koppling till Säbrå anor. Kostymör och skräddaren Sanna Nyström från Stockholm, men med rötter i Härnösand, föreläste den 21 mars för Härnösands Pensionärsuniversitet på Härnösands teater. Föreläsningen belyste bl.a. hennes yrke som kostymör och specifikt i den mathistoriska TV-produktionen ”Historieätarna” och då med fokus på dräkthistoria – hur man klädde sig genom tiderna. På nätet – Sanna Nyströms CV – kan du ta del av vad som Sanna N. jobbat med under åren. Björn var på plats och överlämnade till henne kopplingen till kyrkoherde Svenonis. Hon härstammar från sonsonen Kristoffer Hanson som drev gästgiveri i Säbrå men var även riksdagsman m.m. Kristoffer blev Säbrå och Härnösand troget. 1 april på Parkaden i Härnösand, Björn på uppdrag för att till Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) överlämna ett släktträd. Bucht tänker du, kan det vara den kända Bucht släkten som verkade i Härnösand? Det är samma släkt men från annan gren. Däremot hade Bucht bland sina förfäder en borgmästare i Härnösand – Simon Blix. Sanning och inget april skämt. På Parkaden träffade Björn även på riksdagsledamoten Susanne Eberstein, (S), från Sundsvall men född i Härnösand. Även hon med koppling till kyrkoherde Svenonis, närmare bestämt genom Engelbertus via dottern Magdalena och då blir hon även Bureättling. Det är ju det jag säger, kom till Härnösand och du får veta vem DU är. Bra slogan för en arkivstad eller hur? Varmt tack till Isabella Lövin, Sanna Nyström och Susanne Eberstein för att vi får tillkänna ge er koppling till Säbrå anor. Det var vad vi hade för nu. Ha en skön vecka. Hälsar Björn och Yvonne. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2017-03-19 Släktforskningens dag (dagar) i Härnösand över. Trots strålande vackert vårvinter väder kom besökare till Landsarkivet resp. Länsmuseet. Att lyssna till Lennart von Post berätta om hur släktforskning blir till en bok. –  Petter Norberg pojken som föds i Härnösand 1876. Sjömannen som tar sig till Kanada och bosätter sig där. Petter – var bl.a. den andre i världshistorien som seglade Nordvästpassagen med en och samma båt. Han avlider 1934. Petter okänd i Härnösand känd i Canada. Har till och med fått en ö uppkallad efter sig. Norberg Islands. Petter och hans barnbarnsbarn i Kanada blir tv-film som också kommer att visas i SVT. – Fascinerande eller hur? Vad nytt om Svenonis ättlingar. – Ida Ingemarsdotter avslutade världscupsäsongen på skidor med att bli fyra i 10 km jaktstart. Bra jobbat. Lasse Berghagen åter i Härnösand. Härnösands teater 28 mars. Man borde bjuda Lasse på en tur till Säbrå. Platsen för hans rötter eller man kan också säga – en Lars besöker en annan Lars. Vi säger hjärtligt välkommen åter oss i Härnösand. Allt för denna gången. Tack för oss och ha en bra vecka. / Yvonne och Björn. 2017-03-12 Hej igen, vi är tillbaka med det senaste som vi fått kännedom om. Först – i ortspressen Tidningen kunde man under förra veckan läsa. ”35 viktiga kvinnor i Härnösands historia.” Spännande, blir första tanken och visst fanns där ett och annat namn som man kunde tycka hade gjort en insats för Härnösand. Men vi saknade ett flertal namn på listan och bland dem vår egen Margareta Hansdotter – Stormor i Dalom. Hon har ju till och med meriten att vara född på orten. Kanske får man då frågan, men hon flyttade ju till Dalarna? Visst men hennes ättlingar har sina rötter i Härnösand för som sagt det var här hon föddes, växte upp och här finns än idag hennes släktingar. Vi har till Tidningen framfört att Stormor i Dalom borde ha varit en given kvinna på nämnda lista. Men vem vet, kan hända blir hon uppmärksammad på annat sätt. Författare Anna Jansson har givit ut den artonde boken med polisen Maria Wern i huvudrollen. Titel – Det du inte vet. Anna J härstammar från dels Kristoffer Hansson, Säbrå och dels från hans syster nyss nämnda Margareta Hansdotter genom dottern Elisabet. Vi vet, att Anna J vet, att hon är Stormors ättling. Författare Jonas Moström har mottagit stora ljudbokspriset 2017 i kategorin – spänning. Titel – Midnattsflickor – inläst av Marie Richardson. ”En story som sätter klorna i läsaren från första sidan.” Jonas M härstammar från Engelbertus genom dottern Magdalena. Är då också Bure ättling. Han skriver annars böcker med handlingen förlagd till Sundsvall. Det var vad vi kunde berätta om för denna gången. Men vad gör vi annars när vi inte jobbar med Säbrå anor? Kommande vecka närmare bestämt den 18 mars är det Släktforskningens dag. Det berör hela landet. I Arkivstaden Härnösand har vi aktiviteter i två dagar. 17-18 mars. Programmet i stort sett fastställt. 17 mars aktiviteter på Landsarkivet och den 18 mars på Länsmuseet. Temat i år Sjöfolk. Vad kan passa bättre i en Sjöfartsstad. Programmet kommer att läggas ut på hemsidan http://www.harnoforskare.eu . Då säger vi – Hej då, och vem vet kanske ses vi på Släktforskningens dag. Du är så välkommen. – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2017-02-26 Söndag och dags för lite ny information. Idag har vi en del att förmedla. Björn har under förra veckan funnit fler ättlingar till Svenonis både avlidna och idag verksamma. Ny information om redan kända ättlingar finns också. Vi börjar med Kalle Moraeus som kommer att lämna uppdraget som programledare för – Så ska det låta. Hälsning till Kalle – ingen förlust. Det finns andra program som är mycket bättre och allra bäst är det när vi får lyssna till dig spela tillsammans med dina bröder. Ida Ingemarsdotter och VM på skidor i Lahtis – vi skall inte ställa den av journalister ständigt återkommande frågan . ”hur känns det”? Jag vet hur det känns. För några år sedan, en söndagskväll precis som ikväll sätter jag mig vid datorn för att uppdatera sidorna. Loggar in och känner inte igen hemsidan. Bilder ej inlagda av mig. Vissa av våra bilder borta, text borta och det gick inte att återställa. Flera, flera timmar, dagar och månaders arbete borta. Jag beundrar dess idrottsstjärnor. Hur klara de att svara på denna idiotiska fråga så behärskat? Hos mig fanns ingen kamera, ingen mikrofon. Tur det. Tur var det då att vi fick hjälp med att återställa sidorna. Kalle Moraeus är Stormors ättling och Ida Ingemarsdotter ättling till Engelbertus och dottern Magdalena, alltså också Bure ättling. Ta det med ro Ida. Det kommer mera och flera lopp. Vi är många som tror på dig. Den 21 febr. besökte Gunno Gunnmo, länspolismästare i Stockholms län (1996-2003), Sundsvall. Björn upptäckte att Gunnmo hade koppling till Säbrå anor. Han fick möjlighet att överlämna den informationen till honom. Gunnmo är känd för att ha ställt etiska krav på polisen. Jämställdhetsfrågor var viktiga för honom och i Stockholm blev många kvinnor inom polisen chefer. Gunno Gunnmo härstammar från Engelbertus genom dottern Magdalena. Även han Bure ättling. Denna gången har vi även några ättlingar (avlidna) som kommer att läggas ut på sidan – Ättlingar. Bland annat ett syskonpar som vi väljer att informera lite extra om. Det är Mimmi Lundström-Börjesson, textilkonstnär, född 1857 och avliden 1953. Hon har bl.a. utfört den tapet som pryder kungliga logen i Tyska kyrkan i Stockholm och bland hennes större arbeten var en textilridå för Dramaten. Hennes bror Nils Emil Lundström, född 1865 och avliden 1960, var porslinsmålare, keramiker, bild och textilkonstnär. 1896 påbörjar han sin anställning vid Rörstrands Porslinsfabrik där han blir kvar till 1935 då han går i pension. Han hade utställningar här i landet såväl som utomlands. Han belönades med flera medaljer och diplom. Rörstrands tillverkning kom igång under 1730-talet i Stockholm. 1926 flyttade man till Göteborg och under 1930-talet var Lidköping tillverkningsort. Idag lever varumärket kvar men porslinsföremålen produceras i Asien. Tragiskt att så mycket som skapats här i landet, och som gjort oss vida kända, idag tillverkas i andra länder. Vad har hänt? Ja, det var det hela för nu. Ha en skön vecka. Kanske kommer en del av oss att drabbas av snöskottning. Se det som nyttig träning så blir det lite lättare. Allt gott – hälsar Björn och Yvonne. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2017-02-12 Februari – Mars är uppenbarligen månader för årsmöten. Har nu under ett par dagar jobbat med material som skall vara med vid två föreningars årsmöten. Inte så väldigt inspirerande måste jag säga. Fast verksamhetsberättelser ger ju en väldigt bra tillbaka blick på vad man sysslat med under året. Om man inte är nöjd med vad som genomförts. Läs och begrunda. Gör om och gör rätt. Så vad har vi för information idag? Andra deltävlingen av årets Melodifestival, eller som man idag säger Mello, genomfördes igår i Malmö. Bland deltagarna fanns Lisa Ajax. Lisa härstammar från Engelbertus och dottern Magdalena och är då också Bure ättling. Lisa kom med till andra chansen. Lyssnade inte själv men ni som följer Mello, håll tummarna för henne. Apropå Bure. Släktforskarföreningen i Härnösand planerar att till hösten åter påminna släktforskarna och även andra om det otroliga materialet som Urban Sikeborg, Sollentuna och Tiina Miettinen gick igenom – Johannes Bures släktbok. Johannes Bure var bl.a. den förste Riksantikvarien. Mer om det en annan gång. Tillbaka till planering av årsmöten. Vi hörs.  Hälsar Yvonne och Björn. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2017-01-29 Hej igen,  vi har lite ny information som vi vill förmedla. Men först det har väl knappast gått någon förbi – 27 januari Förintelsens minnesdag. Läste i DN intervju med bl.a. Hédi Fried (92 år) som överlevde förintelsen. Hon säger bland annat – ”Glömmer man förintelsen har alla dessa miljoner människor aldrig funnits” HUR skulle man kunna glömma? I tv visades också i helgen ett program om judiska barn som sänts till Norge före krigsutbrottet.  Man blev faktiskt förvånad hur motarbetade dessa barn blev av vissa norrmän. Det var ju barn det handlade om. Trots strapatser gick det ju rätt bra för de här barnen men de barn vars föräldrar blev oroliga när det fick veta vad barnen gick igenom i Norge och vald att ta dem åter till hemlandet gick det inte lika bra. De dog tillsammans med sina föräldrar i koncentrationslägren. Vi är skyldiga dessa oskyldiga barn att aldrig glömma förintelsen och föra information vidare i kommande led. En som verkligen gjorde en insats under den här tiden, och som inte får glömmas bort, var Raoul Wallenberg, en Svenonis ättling. Vad som tillslut hände Wallenberg vet ingen. Man har gjort det mest för att han skulle falla bort i glömska men hans familj har kämpat och många, många judar kommer att se till att han och hans gärning aldrig glöms bort. Inte så många här i Härnösand känner till att Wallenberg har sina rötter i Säbrå. Det är värt en insats för att ändra på det. Den 26 jan. 1947 sker en flygolycka på Kastrups flygplats. Samtliga 22 ombord omkommer där ibland arvprinsen Gustav Adolf och hans adjutant Albert Stenbock. Stenbock var Svenonis ättling genom sonen Johannes och hans son Jacobus. Några andra Svenonis ättlingar som vi inhämtat information om – konstnären Leif Ahrle har under tiden 18 juni – 27 aug. utställning på Lövstabruk – http://leifahrle.se/ Den 22 febr. kan man på Stockholms stadsbibliotek lyssna till samtal mellan journalisten Christoffer Barnekow och arkitekturhistorikern Martin Rörby. Man samtalar kring att skriva om sin stad – Fogelströms Stad – serie med fokus på stadens förändring, då och nu. Barnekow är Svenonis ättling. Sedan vill Björn framföra ett varmt tack till Anders Anerud och Elisabeth Lövendahl för deras bidrag till ättlingaverket. Det var vad vi kunde informera om denna gången. Så får vi se vad komman vecka för med sig.  – Önskar er alla en skön vecka så hörs vi inom kort. Hälsar Björn och Yvonne. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2017-01-15 God fortsättning på åter ett nytt år! Det blev ingen vit jul. Snön kom men regnade bort. Det blev kallt och halt mycket halt. Ett tag kändes det nästan vårlikt och så blev det igen kallt och blåsigt. Det sägs ju att omväxling förnöjer men samtidigt sägs lagom är bäst. Ja, så var det ett nytt år och man undrar vad som kommer att hända inom släktforskningen under 2017. Vad vi redan vet är att den 18 mars har vi släkt-forskningens dag med temat – Sjöfolk. Det kan man inte missa om man bor i en f.d. sjöfarts- och fartygsstad som Härnösand. http://www.genealogi.se/images/slaktforskningensdag/sjofolksguide.pdf Släktforskarförening tillsammans med föreningen Härnösand och Havet och Härnösands Sjökaptensförening kommer att sätta samman ett program för dagen. 2017 firar folkskolan 175 års jubileum – http://www.svensktkulturarv.se/stockholm/prins-eugens-waldemarsudde/en-sagolik-skola-folkskolan-175-aar/ Kring det finns mycket att hämta i arkiven. Kanske är det bra att göra en tillbakablick. Var skolan bättre förr? Frågan är värd att begrunda. Jubileet kommer troligen också att uppmärksammas i Härnösand. Vad har då sedan sist hänt beträffande Säbrå anor? Nått vi missat – 13 dec. 2016 utsågs Karin Adelsköld till hedersdoktor vid Lunds tekniska högskola. Motivering för ett mångårigt engagemang och arbete med en för LTH strategiskt viktiga utmaningen att befrämja teknik- och innovationsintresset – hos unga i allmänhet, och hos kvinnor i synnerhet. Hon har på ett förtjänstfullt sätt, och i universitetets anda, kombinerat viktiga samhälleliga insatser med humor. Den 2 juni sker promoveringen i Lunds domkyrka. Grattis Karin, som härstammar från en annan uppmärksammad kvinna – Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom) genom dottern Elisabet. Mer om kvinnor. Idag genomfördes en rysar stafett på skidor i Toblach. Ida Ingemarsdotter tillsammans med Hanna Falk lyckades bli tvåa efter Rysslands lag när man slog Norska laget på mållinjen. Det känns såå bra! Ida Ingemarsdotter härstammar från Engelbertus genom dottern Magdalena och är då även Bure ättling. Grattis Ida och lycka till med de fortsatta tävlingarna. Det blev årets första info. noteringar på Senaste nytt. Vi hörs. Hälsar Björn och Yvonne. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2016-12-18 Fjärde advent. Om en vecka så har julafton redan passerat och alla vet vad julklapparna innehöll. Magdalenakören har kl. 07.00 sjungit vid julottan i vår vackra vita Domkyrka. Visst vore det skönt med en vit jul? Skulle kännas konstigt att tas sig till julottan iförd regnställ. Inte så mycket nyheter att förmedla idag. Inte mer än på sid. – Säbråanor och sid. – Ättlingaverk. Men Björn och jag vill ändå skriva några rader innan julveckan infaller och vi alla har såå mycket att göra. En hel del kända ättlingar har vi även i år kunnat presentera för er men det är ju faktiskt så att Björn även möter ättlingar som väljer att inte stå med på sid. Ättlingaverk. Varför man väljer så kan ha många förklaringar. Ni kanske tror att Svenonis ättlingar bara består av kulturfolk, forskare, idrottsmän/kvinnor, politiker, ädel adel och inte att förglömma präster. Nej här finns också ättlingar bland vårdpersonal, skolväsendet och ordningsmakten och det är till dem inom ordningsmakten som vi vänder oss just nu. Ni vet vilka ni är och vi vet vilken insats ni gör för vårt samhälle. Just nu har ni en mycket tuff arbetssituation och i ett samhälle som har blivit betydligt hårdare att verka i. Vi  tillönskar er en fridfull jul så väl i hemmet som i arbetet. Ladda batterierna återkom stärkta och med lusten åter att vilja gripa in för ett tryggt samhälle. Ni vet att vi vet att ni behövs! Naturligtvis tillönskar vi alla Svenonis ättlingar, och er andra som besöker Säbråanor, en riktigt skön julhelg. Och på fall att inga nyheter dyker upp att förmedla så passar vi också på att önska er ett gott slut på 2016 och att gott nytt 2017. Hej från Björn och Yvonne. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2016-12-04 Vädret kan vara fascinerande. Först snö och vi får riktigt vinter, då kommer det regn och vi är nästa tillbaka till hösten. Kyla och plötsligen, fram med dubbar och försäkerhets skull ta ett par stavar också. Det blir glashalt. Så lite pudrig snö och marken blir vit igen och man upplever omgivningen lite ljusare. Idag plusgrader, ja det var den snön det. Hur är det man säger – ”det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder.” Några säger också – ”ombyte förnöjer.” Men det gällde visst inte kläder, men vad vet jag. Ni undrar förstås om något hänt sedan sist. Stormors ättlingen Petter har släppt ett nytt album – Skeppsholmen. En ny singel, tillsammans med Linnea Henriksson, har det också blivit – ”Se på mig nu”. En låt som det sägs att Petter är mycket stolt över. Ytterligare en Stormors ättling vars program vi kunnat följa i höst- Moraeus med mera. Sista avsnittet (7) kunde ses igår (lördag). Gäster var bl.a. Benny Anderssons Orkester med Tommy Körberg och Helen Sjöholm. Även Helen är Stormors ättling. Författaren Sigge Eklund och Malou von Sivers tävlar på ”På spåret” avsnitt 1 visades igår. Förlust blev det men han kommer tillbaka stärkt av förlusten och revansch sugen. Man ger inte upp när man är ättling till, ja vad tror ni, visst Stormor. Så till sportens underbara värld. Det sägs ju att Gustav Vasa var en hejare på skidor. Hur det var med Laurentius Svenonis son Engelbertus det har vi inte funnit något om. Att han var gift med en Bure ättling det vet vi. Vi vet också att hans ättlingar Ida Ingemarsdotter, Emma Viken och Fredrik Lindström just nu spurtar på i spåren. Fredrik även med en bössa på axel. Ni vet vad som gäller. Det blir till att hålla tummarna! Det var det för denna gången. Hoppas ni haft en skön 2:dra advent, tänt det andra ljuset och kopplat av. Visst det är snart jul men det betyder inte att man måste stressa sig halvt ihjäl. Lätt att säga, säger du och tyvärr också jag ibland. Men om man tänker efter vems födelse vi firar vid jul. Han föddes i ett stall fast han var den störste och vise män kom med gåvor. Säkerligen hade ingen städat och putsat upp det stallet. Vi hörs så snart något nytt finns att förtälja. Ha det bra hälsar Yvonne och Björn. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –   2016-11-13 Hej igen, förra gången vi noterade på hemsidan glömde vi att ta med information om att tävlingsprogrammet för den alpina världscupens säsongen har startat. 22 okt. i Sölden i Österrike. Den här helgen gick tävlingarna i Levi i Finland. Svenonis ättlingen Maria Pietilae-Holmner blev bästa svenska i båda tävlingarna. Denna helgen placerade hon sig som nr 11. Visst håller vi tummarna för Maria under den här säsongen. Idag är det Fars dag – det sägs att fars dag firades första gången den 19 juni 1910 i staten Washington i USA. 1931 upptogs firandet i Sverige. Det var lite information om Fars dag. Mer info. om denna dag finns på nätet. Så åter till Svenonis och hans ättlingar. 10-11 nov. genomfördes åter Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall. Första gången festivalen arrangerades var i oktober 2013. ”Syftet med festivalen är att skapa  en mötesplats  i Sverige kring svensk kriminal- och deckarlitteratur och  ”det svenska deckarundret.” Upptakten till festivalen var 2012 då Bokhandeln Vängåvan/Bokia arrangerade en deckarkväll i Stadshuset i Sundsvall med bland andra Maj Sjöwall, Arne Dahl, Roslund & Hellström, Viveca Sten och Jonas Moström.” Info. har hämtats på denna hemsidan http://svenskadeckarfestivalen.se . Vid årets festival var en av de deltagande författarna Lisa Bjurwald. Mer info. om Lisa finner du här – http://svenskadeckarfestivalen.se/portfolio-item/lisa-bjurwald. Björn och släktforskarkollegor från både Härnösand och Uppsala hade tagit sig till Sundsvall och Björn fick möjlighet att tala med ett antal av författarna, bl.a. Lisa Bjurwald, och då förstår ni vad som kommer. Lisa härstammar från vår kyrkoherde och då genom Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom) via hennes dotter Anna. På Björns fråga om vi fick tillkännage att Lisa B ingår i Säbrå anor blev svaret – Ja. Varmt tack för det Lisa. Som ni kanske kommer ihåg så finns sedan tidigare ett antal författare upptagna på ättlingalistan och bland dem flera deckarförfattare. Vad säger man om det? Ordet som dyker upp är – Spännande – eller hur? Vad vi också kan berätta är att bland besökarna på festivalen fanns flera Svenonis ättlingar. Vilka de var? Det tänker vi hålla hemligt och då blir det också lite spännande. 12 nov. Filmfestival – ”Lars Molin i våra hjärtan!” Lars Molin Sällskapet i Östhammar var arrangörer till festivalen. Man visade filmen Zoombie, som 1982 visades som tv-serie, med skådespelaren Anders Nyström i huvudrollen. Anders medverkade i åtta av Lars Molins produktioner/filmer. Sällskapets ordförande Irené Holmgren berättade om sällskapet och Anders Nyström, som deltog i festivalen, berättade om Lars Molin och om olika inspelnings tillfällen. Svenonis ättlingen Lars Molin härstammade från  Engelbertus via dottern Magdalena och då vet ni att han även ingick i Bure släkten. Mer om Lars Molin finner du här – www.larsmolinsallskapet.se . Det var allt från oss för denna gång. Så snart vi har mer att förmedla är vi tillbaka. Ha det så skönt och njut av tillvaron. För visst kan det vara skönt med vinter också. Vad vore Norrland utan vinter och vi norrlänningar tål den. Hej från Yvonne och Björn. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.- 2016-10-31 Så var det dags igen för information. Måndagen får åter bli dagen för nyheter. – 27 okt. författaren Elin Olofsson har fått motta stipendier av Östersunds kommun. Pengarna kommer hon att använda till research till sin fjärde roman. Grattis Elin och lycka till med skrivandet. Vi har informerat om Elin tidigare i Senaste Nytt. Sök om du vill veta mer om henne. 28 – 29 okt. var det fint besök på restaurang Vägg i Vägg i Härnösand. Stjärnkocken Fredrik Persson hade tagit fram en femrätters specialmeny att njuta av. Fredrik är uppvuxen i Kramfors men har fått restaurangutbildning i Härnösand. Missade ni, som jag, tillfället att njuta av Fredriks meny så får ni göra ett nytt försök på restaurang Hantverket i Stockholm där han är köksmästare. Det vet ju ni att  norrlänningar gynnar norrlänningar så det är bara att söka upp Hantverket när du kommer till Stockholm. Fredrik Persson koppling till Svenonis går via sonen Engelbertus och hans dotter Magdalena och det innebär att han också ingår i Bure släkten. Så roligt första kocken som ingår i Säbrå anor. Tack Fredrik för att vi får offentliggöra din släktkoppling. Det har väl knappast gått någon förbi att Påven besöker landet. Men tanke på att kyrkoherde Laurentius Svenonis sannolikt var den förste lutherska kyrkoherden i Säbrå tycker jag att vi kan notera lite kring besöket i Lund.  Vad händer i Lund 31 okt. Ledare från katolska kyrkan och Lutherska världsförbundet möts i Lund , för att uppmärksamma reformationens 500-årsminne. Varför Lund? Lund representerar en tusenårig kristen närvaro före och efter reformationen och dessutom för att för snart 70 år sedan bildades Lutherska världsförbundet just i Lund. Lunds domkyrka har en tusenårig historia som delas av katoliker och lutheraner. Lund ligger också i ”det lutherska Skandinavien” som på många sätt präglats av reformationen. Vad med 31 okt.? Enl. traditionen var det den 31 okt. 1517 som Luther spikade upp sina teser på porten till slottskyrkan i Wittenberg. Om han nu spikade upp några teser?  Därom tvistar nu de lärde. Vad vi däremot vet är att en luthersk kyrkoherde kom till Säbrå ca 1543. Vad är då kopplingen till Svenonis  med vad som händer i Lund idag? Katolska kyrkans biskop i Sverige Anders Arborelius är naturligtvis med vid Påvens besök i Lund. Arborelius har dessutom tidigare bott i Lund och har själv uttryck att han är mycket glad över det som nu under 2 dagar äger rum där. Kopplingen? Visst är det så, vi har tagit upp det tidigare här i Senaste nytt, Arborelius är Svenonis ättling. Han härstammar från dottern Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom) kyrkoherdehustrun i Leksand. Följande händer – Svenonis är mycket ung 1517. Växer upp bryter med katolska kyrkan. Blir lutheran utbildar sig och hamnar i Säbrå. – Arborelius föds i Schweiz av svenska föräldrar. Han växer upp i Lund. Konverterar till katolska kyrkan. 31 okt. 2016 – ”500 års kyrklig splittring går mot sitt slut” ”Hat och våld, även på religiös grund, får inte avfärdas eller rättfärdigas utan skall tydligt fördömas” (hämtat ur SvD)  Vad säger ni till det här, lite mäktigt eller hur? Kan man här använda uttrycket – cirkeln är sluten? Jag tycker att det skulle vara trevligt om Härnösands landsförsamling bjöd in biskop Arborelius till Säbrå och Härnösand. Skulle han komma? Ja, det tror jag. Det blev en hel del den här gången men å andra sidan det är inte varje dag som vi får ta del av en historisk händelse till vilken vår ort har en koppling. Hej från oss! Vi hörs. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.- 2016-10-24 tyvärr så blev det inget noterat igår.  Man kan nog säga att hela dagen fylldes med körsång. Förmiddagen i Domkyrkan och på kvällen, tro de eller ej, i Säbrå kyrka. Nu är ju den nuvarande kyrkan inte den som Laurentius verkade i. Den kyrkan brändes ned av ryssarna 1721 och den fick sin nuvarande utformning 1758 – 1759. Och vem kommer på tal när man besöker Säbrå kyrka om inte kyrkoherde Laurentius Svenonis.  Medan vi satt där i kyrkan och väntade på att konserten skulle börja så kom jag på att Laurentius nog fick sin gravplats där i Säbrå. Som kyrkoherde på platsen var det nog mycket troligt att han fick sin sista viloplats i kyrkan under stengolvet. Så om vi tar reda på vart någonstans den gamla kyrkan var placerad så finner vi nog ut var han blev begravd. Vi kommer (troligen Björn) undersöka det här. Så till lite senaste nytt – fast det är måndag. ”Moraeus med mera!” Sjätte säsongen med populära Kalle Moraeus och gäster. Programmet spelas in i Orsa under försommaren och under sju tillfällen med start den 22 okt. kan du se programmen i svt 1. Det må vara så att Moraeus har sina rötter i Säbrå men han har varit sin anmoder Margareta Hansdotters (Stormor i Dalom) landskap – Dalarna trogen. Han härstammar som sagt från Stormor och då via hennes son Zackarias. I mars i år besökte Fredrik Westin, musiker, föreläsare m.m., Härnösand. Nu kan du lyssna till Fredrik W  den 27 okt. kl.18.30, då han besöker Vängåvans bokhandel i Sundsvall och deltar vid Bokens afton. Han berättar om hur det är att vara ”Pappa till Stålmannen”. Fredrik W är ättling till Engelbertus via dottern Magdalena och då vet vi att det också innebär att han ingår i Bure släkten. Det blev allt för denna gången. Vi hörs av snart igen hoppas jag. Vi, Björn och jag, tycker att det är så roligt att ni besöker våra sidor på ”Säbrå anor”. Vi vill ju att den här synnerligen innehållsrika släkten skall få den uppmärksamhet den förtjänar. Det finns idéer och vi jobbar vidare. En släktföreningen vore fint men det är något som ni som ingår i släkten borde genomföra. Visserligen ingår Björn och hans far där men det är inget som man gör på två personer.  – Hej då, till er, till nästa gång. -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.– 2016-10-16 ytterligare några veckor har gått sedan senaste informationen nedtecknades på sidan. Nu är det dags igen. Några händelser som innebär att  listan med ättlingar till Svenonis åter kan utökas. Jag måste säga att jag blir lika fascinerad varje gång det är dags för uppdatering. Ibland tycks det finnas ett mönster i det som skrivs in. T ex Engelbertus och hans dotter Magdalena dyker upp titt och tätt och då är det ofta frågan om författare, skådespelare, musiker alt. sångare, visst är det så att idrottsutövare också finns med bland ättlingarna men det är kulturella inslagen blir flest. Men värt att notera är att bland avlidna ättlingar ser det inte likadant ut. Där är det den sida vi valt att benämna avlidna ”Övriga” och inte ”Kultur” som har flest ättlingar noterade. En fundering – vad beror den förändringen på? Åter till nuet. Var har hänt? 10 okt. – vid HPUs sammankomst på Teatern berättade, länsbibliotekskonsulenten, Stefan Eurenius om och visade bilder ur boken ”Nordingråberg, konst från världsarvet Höga Kusten. Björn fick möjlighet att träffa Stefan E före hans föredrag och för honom berätta om kopplingen till Säbrå anor. Och nu till det tidigare om nämnda mönstret. Stefan E härstammar från Engelbertus via dottern Magdalena och har därmed också koppling till Bure släkten. Vi är tacksamma för att Stefan Eurenius medgivit att vi får tillkänna ge hans koppling till kyrkoherde Laurentius Svenonis. 13 okt. –  Lunchteater på S:t Petri Logens restaurang. Föreställningen – ”Under (är jag) bar” – Teater Västernorrland. Skådespelare – Charlotte Lindmark och Maria (Mia) Westin. Föreställningen omnämndes – ”Följ med på en upptäcktsfärd söderöver. Bland snippor, buskar och Bartholins körtlar får du möta experter, entusiaster och allmänt intresserade.” Tänkvärt eller hur? Jag tror det blev en intressant lunch. Hoppas att maten också var god. Så till nästa ättling. Maria (Mia) Westin. Björn fick träffa Mia W före föreställningen. S:t Petri Logen – en ryktbar och vacker byggnad. En mycket passande plats att överlämna information att man härstammar från en kyrkoherde som  ca 1543 var bosatt i Säbrå. Mia W härstammar från, ja men visst, Engelbertus via dottern Magdalena och här finns ju då också kopplingen till Bure släkten. Det är bara att buga och lyckönska Mia Westin och Stefan Eurenius. Ett släktband till kyrkoherden Laurentius Svenonis är som att kliva in i en historibok och vad ännu otroligare är att i den boken skrivs det fortsatt. Varmt tack Mia för att vi får tillkänna ge att du ingår i Säbrå anor. Hej – säger Björn och Yvonne. Vi hörs. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2016-10-02 Det här veckoslutet är full av överraskningar eller hur? Vi är redan tillbaka med information. Det är alltid roligt att få förmedla nya händelser till er. Härnösand en framstående arkivstad? Möjligheterna finns. Här finns Riksarkivet Landsarkivet Härnösand. På Kusthöjden finns det arkiv från statliga och kommunala myndigheter, (bl.a. landstinget), näringsliv, föreningsliv och även enskilda arkivbildare. Näringslivsarkiv i Norrland – NIN är en ideell förening och en arkivinstitution med uppdrag att bevara, tillgängliggöra och tillhandahålla historisk dokumentation från norrländska företag och norrländskt näringsliv. Nu i höst startar man upp ett program med föredrag och aktiviteter för att där igenom ytterligare tillkänna ge sin verksamhet. Första föredraget hölls den 29 sept.  ämnet: Skog och politik, några aspekter på industrialiseringen av Ångermanland, föredragshållare var Erik Nydahl, Post Dr. i historia vid Mittuniversitetet. Ett intressant föredrag om vad som påverkat skogsmarknaden och ledde till en omfattande omfördelning av jord- och skogsägande i västra  Ångermanland och östra Jämtland (1850-1910). En bra uppstart på höstprogrammet för NIN. Lokalen blev fullsatt. Det här låter väl intressant och bra tänker du nu men var är kopplingen till kyrkoherde Laurentius Svenonis? Föredragshållaren Erik Nydahl deltog även vid Släktforskar-dagarna i Umeå i augusti. Där fick Björn tillfälle att till honom överlämna informationen om att han härstammade från Svenonis genom sonen Johannes via dottern Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom) och hennes dotter Anna. Svar på vår fråga om vi fick ge tillkänna att Erik Nydahl ingick i släkten Laurentius Svenonis har vi nu fått och till det framför vi ett varmt tack till Erik. Härligt att få tillföra en historiker till listan. En person van att gräva i arkiven och till oss förmedla den historia som tillhör oss alla. Glöm inte i morgon måndag 3 okt. författaren Arne Dahl på Sambiblioteket! (se nedan) Då säger Björn och jag hej då igen.  Hoppas ni får en skön vecka. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2016-09-30 Förvånad över att vi redan idag fredag kommer med information? Vi vill nämligen redan nu informera om en aktivitet på Sambiblioteket, Olof Högbergsalen, nästa vecka. Men först vill vi nämna den lunchteater som framfördes 29 sept. på St Petri logens restaurang. (se ant. 29 sept.)  Det gläder oss att kunna berätta att samtliga biljetter såldes slut. Grattis Helena och Eric. Hoppas att ni också fick möjlighet att njuta av den vackra byggnaden och de vackra rummen. Så till nästa vecka och måndag den 3 okt., kl. 18.30, möt Arne Dahl, deckarförfattaren känd för sina böcker om A-gruppen. Dahl är även krönikör på DN. På måndag berättar han om sitt skrivande. Så har ni gissat? Arne Dahl är Svenonis ättling genom kyrko-herdens Engelbertus via dottern Magdalena och då ingår även han i Bure släkten. Välkommen till Härnösand Arne Dahl. Det var allt för denna gången. Trevlig helg! – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2016-09-25 Sedan ni senast hörde från oss har jag haft den stora turen att kunna besöka Sundborn och Carl Larsson gården. När man kliver in i makarna Larssons fantastiska hem möts man av texten – ”WAR VÄLKOMMEN KÄRA DU, TILL CARL LARSSON OCH HANS FRU” Superkändisarna Carl och Karin. Vilken hem de skapade tillsammans. Hos dem var familjen det centrala. Till och med när Carl arbetade med att skapa sina konstverk ville han ha barnen kring sig. Kanske också beroende på att barnen och Karin ofta förekom i hans verk. Nu undrar ni varför nu det här intresset för familjen Larsson. För det första, men på den här sidan inte det primära, jag har alltid gillat Carl Larssons målningar och efter besökt på Sundborn är jag ännu mer intagen av deras liv. Nu är jag lika fascinerad av Karin, också hon en duktigt konstnär, som valde familjen före konsten men på många sätt smyckade sitt hem med allehanda konstverk. Går inte att beskrivas utan måste ses. Vad är då det primära för denna sidan vad gäller familjen Larsson? Som ni kanske känner till så får Carl och Karin 8 barn var av en är Kristina kallad Kersti född 1896. Kersti gifter sig med Johan Axel Frieberg (major). Frieberg födds även han 1896 i Hedemora. Hans föräldrar är Anton Ludvig Frieberg och Ellen Margareta Bolin. A L Friebergs mor härstammar från prästsläkten Platin och där har vi kopplingen till Laurentius Svenonis genom barnbarnet Magdalena. Det innebär att Kerstis man Johan Axel även härstammar från Bure släkten. När Karin Larsson avlider 1928 var det Kersti och Johan Axel som tog över ansvaret för Lilla Hyttnäs, som är Carl Larsson-gårdens egentliga namn. Så där har vi det – en Svenonis och Bure ättling har alltså haft Carl Larsson gården som familjebostad. Det blev för mig en mycket härlig information. OBS –  och nu till lite färskare information. Dags för höstens första lunchteater i Härnösand. Torsdag 29 sept. 12.00 – S:t Petri Logen. Servering från 11.00. Mormödrar, döden och en doft av Greve Hamilton. – Sång, musik och berättelse med Helena Svartling och Eric Skarby. ”Vad formar vår liv? En personlig, musikalisk och poetisk resa genom barndomen och skapandets villkor.” Som vi redan tidigare nämnt är Eric Skarby Svenonis ättling. Föreställning visas även i Sundsvall och Örnsköldsvik. Missa inte både en kulinarisk och kulturell ”spis”. Vi hörs – hej säger Yvonne och Björn! – – – – – – – – – – – – – – – – — – – – – – – – – – – – 2016-09-06 har precis fått lite ny information som vi vill förmedla redan idag därför uppdaterar vi på en måndag. Nu på torsdag kl. 18.30 på Vängåvans bokhandel kommer Jonas Moström och Arne Dahl att presentera sina senaste böcker. Och varför tar vi då upp det här? Visst de är ättlingar till Svenonis.  Båda härstammar från Engelbertus genom dottern Magdalena och då vet ni ju redan att de båda också ingår i Bure släkten. Gör gärna ett besök på nämnda bokhandel. Många kända författare kan man lyssna till här och dessutom få sin bok signerad. Höstens program finner man via infogad länk –  http://bokensafton.blogspot.se/2016/08/jonas-mostrom-och-arne-dahl-gaster-pa.html Det var det hela. Vi hörs av snart igen.  Ha en skön vecka! ————————————————– 2016-08-28 åter söndag och dags för lite information om kyrkoherde Svenonis ättlingar. 19-21 aug. genomfördes Släktforskardagarna i Umeå. http://www.mynewsdesk.com/se/nolia/pressreleases/lyckad-foersta-dag-av-nationella-slaektforskardagarna-i-umeaa-1526772 Senast Norrland fick arrangera dagarna var 2012 när Gävle var värd för aktiviteten. Björn har många gånger fått frågan – när får vi besöka släktforskardagarna i arkivstaden Härnösand? Svaret brukar bli – det undrar jag med? Björn fanns på plats i Umeå redan på torsdagen. Han fick då möjlighet att till oppositionsrådet Anders Ågren (M)  överlämna den sedvanliga gåvan med koppling till arkiv- och kulturstaden Härnösand. På väg till överlämnandet får Björn kännedom om att han passerat Lars Widdings barndomshem. Han berättade sedan att det kändes speciellt att få veta att man gått där som Lars Widding lekt som barn. Vi har läst flera av Widdings böcker men det som nog känns allra bäst är att känna till att Widding hade sina rötter i Säbrå. Han härstammade – från Engelbertus genom hans dotter Magdalena och från Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom) genom dottern Elisabet. Kopplingen till Magdalen gör att Widding även härstammade från Bure släkten. Tänk om han känt till det. Man undrar vad hans bok om detta hade handlat om. Det var allt för denna gången. Vi hörs igen när något nytt dyker upp värt att informera om. Ta väl var på dig själv och på dem som ligger dig varmt om hjärtat. Hälsar Björn och Yvonne. —————————————– 2016-08-14 Några veckor har gått sedan vi sist hördes av och vi har nu åter information att förmedla till er. Vi börjar i Jämtland. I år inrättar Storsjöyran och Östersunds kommun ett stipendium till skådespelerskan  Kim Anderzons minne. Priset som är på 50 000 kr utdelades för första gången – den 30 juli på Storsjöteatern i Östersund. Stipendiet tilldelades skådespelerskan Mia Skäringer. 24 okt. 2014 avled Kim Anderzon. 2012 utsågs hon till filosofie hedersdoktor vid Mitt-universitetet. Kim var också vicepresident i Republiken Jämtlands regering. Man kan göra en uppräkning av allt Kim Anderzon gjort men det ger ju egentligen ingen bild av vem hon var. Vad vi däremot känner till är att Kim härstammade från Engelbertus via dottern Magdalena. Hon tillhörde därmed också Bure släkten. Storsjöyran juli 2016 – Elin Olofsson, journalist och författare, härstammar från Engelbertus via dottern Magdalena, blev invald i Republiken Jämtlands regering. Hon blev utnämnd till ”Jämtställdhetsminister”. ”Minsann har en inte gått och blivit jämtställdhetsminister. Är väl bara at stiga upp och börja jobba med jänteparagrafen då”. säger Elin. Björn nämner att i nämnda regering finns åtminstone ytterligare en ättling till Svenonis. 13 aug. Mikael Ramels band Till dej kom till Härnösand och spelade på Metropol. Lokalen blev fullsatt. På Metropol träffade Björn Åke Dahlbäck, musiklärare och musiker i Härnösand. Åke är en musikprofil med både sång, trummor, bas och piano på sin lyra. Dessutom är han en lugn och trygg pedagog som musiklärare även erfaren som fotograf och kulturjournalist. Det sägs att han har en gedigen erfarenhet av ljud. Musiken finns i Åkes rötter. Båda hans farbröder hade orkester. Åke härstammar från Johannes genom sonen Kristofer Hansson. Varmt tack Åke för att vi får tillkännage din koppling till Säbrå anor. Det var allt för denna gången. Glöm inte – njut av livet. Hälsn. fr. Yvonne och Björn. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2016-07-24 Den gångna veckan har bara inte varit sann. Så många aktiviteter har genomförts i länet. Samhällsintresserade norrlänningar samlas, clowner utan gränser, sommarkvällsmusik i Domkyrkan och föreläsning på Länsmuseet Murberget och mycket mer. Här lite mer ingående information. 18 juli  – Myckelgensjö Åstadkommation samhällsintresserade norrlänningar samlas för en eftermiddag av föredrag, diskussioner och Myckelgensjöglass. På plats fanns även syskonen Emil och Karin Källström. Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för Centerpartiet, var årets huvudtalare. En av huvudaktörerna bakom vårens historiska energiöverenskommelse. Info. av Rickard om vad som händer på energiområdet. Snabb utveckling med småskalig förnybar elproduktion, teslabatterier och smarta elnät. Det företagsamma Myckelgensjö presenterades av Markus Edlund. Medan Björn intog nämnda info. tog jag, maken och medföljande cockerspaniel Leo en tur till det vackra Långnäset, en udde som bildades under istiden och som sträcker sig ut i sjön. Här kan man följa Spå-Antes sagostig som ligger på en rullstensås. Efter stigen står träskulpturer gjorda av konstnären Arnold Eskilsson föreställande huvudpersonerna i en rysansvärd historia som handlar om en konflikt mellan bybor och spåsamer. En mycket vacker och intressant plats väl värd ett besök. De tidigare nämnda syskonen Källström härstammar från Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom) genom hennes dotter Anna. 20 juli – Kalas i Parken – Clowner utan gränser Kalas i parken var ett samarbete mellan Folkets Hus och Parker, Riksteatern och Clowner utan Gränser, Länsmuseet Murberget och  Härnösands teaterförening. En scenshow med cirkusartister, clowner och musiker. Med hjälp av publiken bullas det upp till kalas.  Barn och vuxna, satt lite här och där bl.a. i gröngräset och njöt av ett färgsprakande kalaset på Murberget. För första gången gjorde Clowner utan gränser en turné i Sverige och finalen skedde i Härnösand. 2015 kom över 70 000 barn till Sverige för att söka skydd. Fler än 35 000 kom helt ensamma. De bär på upplevelser och den kamp de har gått igenom gör att det krävs ett varmt välkomnande och stöttande för att kunna starta ett nytt liv. Clowner utan Gränser och Cirkus Cirkör vill välkomna dessa barn och ge dem livsnödvändiga aktiviteter och stöd för att starta ett nytt liv i ett nytt land. Med i Härnösand från Folkets Hus och Parker var Johanna Gidlund från Stockholm och Pernilla Eurenius, Sundsvall. Björn överlämnade den, sedvanliga arkiv- och kulturgåvan (från Härnösand), en antavla till båda Johanna och Pernilla. Pernilla fick kännedom om att hon ingår i Säbrå anor. Hon härstammar från Engelbertus genom hans dotter Magdalena. Pernilla ingår därmed även i Bure släkten. Varmt tack till er båda för att ni valde att besöka arkiv- och kulturstaden Härnösand. Ett särskilt tack till Pernilla för att vi får tillkännage din tillhörighet till Säbrå anor  – Sommarkvällsmusik i Domkyrkan med Duo Skareng – Spetsa öronen – gitarrmusik på högsta nivå! ”Liv Skarengs melodiska spel präglas av intensiv närvaro och mycket uttryck. Publiken fängslas av koncentrerade framföranden fyllda av lekfullhet och allvar, samt stor kärlek till musiken och intrumentet! Per Skareng – trollar fram melodilinjer i ett glittrande pärlband av toner!” Kunde man bl.a. läsa i programbladet. Vi kan härmed intyga – det stämde helt och fullt. Vi fick höra musik av – A. Vivaldi, W. Lawes, F. Carulli, Astor Piazzolla, J Rodrigo och I Albéniz. Så roligt att till Liv Skareng kunna få överlämna en antavla som gav henne information om att hon härstammade från Engelbertus genom dottern Magdalena, vilken också innebär att Liv är Bure ättling. Hon har även koppling till Stormor i Dalom och då genom dottern Elisabet. Tack Liv för att du godkände att vi får offentliggöra att du ingår i Säbrå anor. Jag vill här passa på att ta med en del av domkyrkoorganist Lars G Fredrikssons ord i programmet över musiksommaren i domkyrkan – ”Sommartiden är en predikan i sig själv om Guds stora skapelse och livet som pulserar och många får äntligen tid att varva ned och fundera över livet. Varmt välkommen att slå dig ned i vår vackra domkyrka och att ta emot av de goda och läkande toner som bjuds denna sommarsäsong.”Vi härnösandsbor kan känna oss stolta över musikverksamheten i Domkyrko-församlingen. Tack Lars för att du finns hos oss i Härnösand! 22 juli – föreläsning, Hörsalen, Länsmuseet Murberget, av Cuno Bernhardsson, 1:e arkivarie vid forskningsarkivet, Umeå Universitet. Cuno B berättade om ett kvinnoliv i 1800-talets Mellannorrland med förgreningar till det litterära Västerbotten. ”Jag har ett mycket stort intresse av att ge liv åt människan/människorna som finns dolda i arkiven” säger Cuno B. Detta ger också en bild av arkiven som forskningsresurs. Målgrupper: allmänhet, släktforskare men även ett bra inslag i kompetensutveckling för personal inom skola och kultur. Efter föredraget fick Björn åter möjlighet att till en Laurentius Svenonis ättling överlämna en antavla. Cuno Bernhardsson kände redan till en heldel om släkten Svenonis men blev överraskad över den stora spridningen av ättlingar. Han gav även godkännande till att vi får tillkännage hans koppling till släkten. Cuno B härstammar från Johannes via sonen Kristoffer i Säbrå. Björn kunde denna gång även överlämna en annan intressant information om annan släktkoppling. Även om vi tycker att Laurentius Svenonis släkt är rätt speciell så får vi nog i det här fallet stryka lite på foten och ta ett steg tillbaka. Cuno B har koppling till ätten Vasa. Just det här syftar vi på Gustav Vasa – kung av Sverige. Info. som Björn överlämnade har tagits fram av släktforskarkollegan Urban Leijon, Stockholm. Varmt tack till Cuno Bernhardsson för hans godkännande. Vi hoppas att han kände sig nöjd med den information som överlämnats. Vi hoppas också att ni som nu tagit del av den senaste information känner er nöjda. Det är många som besöker Säbrå anors hemsida och det tycker vi är trevligt. Det gör att det känns meningsfullt att sprida information om vad som tilldrar sig i Svenonis släkten. På återhörande! ———————————————- 2016-07-17 Hej igen, idag har vi en hel del att förmedla. En av Svenonis ättlingar, ofta omtalad och omdiskuterad, nämligen Sara Stina Hedberg, Zarah Leander, har nu nyligen förekommit i tidskrifterna – Släkthistoria och Svenska öden. Kanske något läsvärt. Zarah Leander härstammar från Johannes via sonen Kristoffer Hansson ”Stor-Kristoffer” i Säbrå. 14 juli – vår kronprinsessa fyllde år och firandet ägde som vanligt rum på Solliden, Öland. Värd vid programmet var Kalle Moraeus. Något han klarade av med glans. Kalle Moraeus är också ättling till Johannes men via dottern Margareta Hansdotter- Stormor i Dalom. I helgen, 15 – 16 juli, genomförde man Härnösands stadsfest. Har just nu inte koll på för vilken gång i ordningen festen genomfördes. Men i år kunde Björn finna ut att två av artisterna härstammade från Laurentius Svenonis. Det känns väldigt bra att då få på plats överlämna informationen om att de ingår i Säbrå anor. Vilka var då dessa ättlingar? ”Petter” Askergren – är hiphopmusiker och en av Sveriges mest anlitade liveartister. Petter härstammar från Johannes via dottern Margareta (Stormor i Dalom) och hennes dotter Emfrid. Tack Petter för att vi får tillkännage att du ingår i Säbrå anor. Så näste ättling – Petter Frisendahl, musiker, ingår i musikgruppen – Den Svenska Björnstammen. Förutom musik sysslar gruppen även med bildkonst, textil, ljud-installationer och film. Som ni betraktare av den här sidan kan se så är det ofta som Svenonis ättlingar verksamma inom kulturbranschen. Intressant eller hur? Varmt tack även till dig Petter Frisendahl att du godkänt att vi får offentliggöra att du ingår i Säbrå anor. Petter F härstammar från Engelbertus genom dottern Magdalena och det gör att han även ingår i Bure släkten. Tack Petter A och Petter F för att ni valde att framträda i arkiv- och kulturstaden Härnösand. Välkommen åter till platsen för era rötter. Nästa gång besöker ni Säbrå platsen där det hände. För att – dina förfäder – vad de gjorde, vem de gifte sig med – spelar roll. Utan en enda av dina förfäder, så hade du inte varit den du är eller ens funnits till.  – det är något att tänka på, eller hur? Det var allt för denna gången.  Fortsätt njut av sommaren! ————————————————– 2016-07-03 Juli månad kallades förr för hömånad enl. gammelnordiska kalendern. För oss i nutid är väl juli mer känd som semestermånaden. Har gångna veckan träffat flera som sagt ”äntligen” semester och då tänker man, visst ja så var det kändes. 3 – 4 veckor kan tyckas var lång tid men ack så fort det går. Jag säger bara pensionär – det är inte dumt det. Med lite tur kan få vara ledig riktigt lääänge.  Så till veckans händelser. Uppstart på tv-programmet Allsång på Skansen. Ny programvärd Sanna Nilsen och många kända artister och då kanske ni undrar fanns det några Svenonis ättlingar med? Men visst – Helen Sjöholm och Kalle Moræus. Både Helen och Kalle härstammar från Margareta Hansdotter (Stormor i Dalom) men sedan har de olika anor. Helen har Stormors dotter Anna som anmor medan Kalle har sonen Zackarias som anfader. Har ni tänkt på om inte kyrkoherden Laurentius Svenonis funnits då hade i landet inte funnits så många  framstående personer som satt landet på kartan. Bl.a. ingen Helen och ingen Kalle. Hemska tanke. Till nästa gång – Ha de! Njut av sommaren. ———————————————— 2016-06-26 Ytterligare en helg har passerat – Midsommar. Besökare och härnösandsbor har fått uppleva att Härnösand har visat upp sig från sin allra bästa sida. Sol och värme. Kryssningsfartyget M/S Birka, på väg till Luleå, lade till i hamnen och passagerarna deltog bl.a. i midsommarfirandet på Murberget. Härnösand har också haft besök från Canada. Edna Elias barnbarnsbarn, till sjökaptenen Petter Norberg, född i Härnösand, men utvandrade till Kanada, kom till kommunen för att spela in en TV-film om Petters livsöde. Återigen sätts Härnösand på kartan genom att information som hittats här i arkiven tas fram, den här gången av Lennart von Post, och nu kommer till användning i TV filmen om sjökapten Norberg. Vad har mer hänt sen sist? 6 juni – Nationaldagsfirandet i Härnösand – Murberget. Musikerna Magdalena Eriksson (riksspelman) och Alva Granström framförde en musiksaga för barnen. Med fiol, röst och rörelse tar de med barnen på ett spännande äventyr i trollskogen. En intim föreställning full med folkmusik och sång där barnen själva blir småtroll och hjälper till att skapa skogen. Björn finner ut att Magdalena Eriksson härstammar från Laurentius Svenonis genom Engelbertus dotter, och sin namne, Magdalena och då ingår Magdalena E även i Bure släkten. Varmt tack Magdalena för ditt godkännande att vi får offentliggöra din koppling till Säbrå anor. Via denna länk finner ni mer information om Magdalena Eriksson. http://www.zornmarket.se/index.php/tidigare-uppspelningar-1/umea-2014/intervjuer/magdalena-eriksson-riksspelman-med-fiol-som-huvudinstrument 12 juni – Den 23-åriga hockeymålvakten från Härnösand Anton Forsbergs sagolika Calder Cup-slutspel fick ett mäktigt slut. Genom att stoppa 23 skott och hålla nollan förde Anton F sitt Lake Erie Monsters till mästerskapstiteln. Anton F hade en räddningsprocent på fenomenala 94,9 och släppte bra in 1.34 mål per match i slutspelet. Denna fina prestation gick inte obemärkt förbi, han belönas av Columbus med ett nytt NHL-kontrakt, som gör att han kan spela i både AHL och NHL. Stort grattis Anton! Vet inte om ni kommer ihåg men även här finns kopplingen till Engelbertus och dottern Magdalena.  – Det var allt för den här gång men som ni vet, vi återkommer med ny information.  – Vår hälsning till er. Vila och njut av sommaren! – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2016-06-05 Sommaren är här och imorgon är det 6 juni och Nationaldagen. Bådadera värt att fira eller hur?  Mer information om vår nationaldag finner man på denna sidan – http://nationaldagen.se/. Har då släkten Laurentius Svenonis någon koppling till nationaldagsfirandet?  Visst, Richard Dybeck – jurist, fornforskare, folk-minnesforskare och diktare – har skrivit texten till vår nationalsång ”Du gamla, du fria”. Han härstammade från Stormor i Dalom och hennes dotter – Emrid. Något att ta med när du som Svenonis ättling imorgon stämmer upp nationalsången. Lördagen den 28 maj – Samuel Ljungblahd denne fantastiske gospelsångare (som bl.a sjöng på Prinsbröllopet) var i Härnösand, Ängekyrkan och genomförde en konsert tillsammans med Hosanna gospel och pianisten Daniel Stenbaek.  Det blev en fantastisk kväll! Vi sänder ett varmt tack till Samuel för att vi på hemsidan får tillkännage att även han är en Svenonis ättling. Han härstammar från Engelbertus genom hans dotter Magdalena och som ni då redan känner till så ingår han även i Bure släkten. Björn och jag (Yvonne) vill passa på att tillönska alla en riktigt trevlig Nationaldag och du – glöm inte att hissa den svenska flaggan. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2016-05-16 Sist vi var inne och uppdaterade sidan då hade vi nästan lagt påskhelgen bakom oss. Nu har det varit pingst. Inga extra röda dagar eller så utan en lördag som pingstafton och söndagen blir pingstdagen. Pingst kommer från det grekiska ordet – pentikostí – som betyder den femtionde. Det syftar på att det gått 50 dagar sedan påsk. Med tanke på att Laurentius Svenonis är Säbrå anors huvudperson och var kyrkoherde i Säbrå kyrka och Margareta Hansdotter – Stormor i Dalom – blev prästfru i Leksand kan vi väl ta med som en information att Pingsten brukar betecknas som kyrkans födelsedag. Man undrar hur uppmärksammades pingsten under 1500 – 1600-talet? Den uppgiften finner man säkert i något arkiv. Tillbaka till nutid. 2016-04-22 – företagsfrukost på St. Petri restaurangen i Härnösand. Inbjudits har bl.a. Vanja Östman, född Vestman, tillväxtchef vid Örnsköldsviks kommun. På Tillväxtavd. jobbar man för en fortsatt  positiv utveckling för Ö-vik. Vanja och hennes avdelning finner man i stadshuset Kronan. Efter sitt besök i Härnösand känner Vanja till att hon ingår i en mycket spännande släkt. Hon härstammar från Svenonis genom sonen Johannes och hans son Kristoffer, som bl.a. höll gästgiveri i Säbrå. Med andra ord han var näringsidkare, vilket säkert uppskattas av ättlingen Vanja. Kristoffer hade många strängar på sin lyra. Han var bl.a. också Landstingsman. Månne han idag, där han sitter på sitt moln, vänt ryggen till jorden och Landstinget Västernorrland. 2016-04-27 – Lisa Björänge Quintet, ”Plays ABBA” på Metropol i Härnösand. Öbacka Jazz och Blues driver sedan 2000 sin framgångsrika verksamhet i Metropols lokaler. Här samarbetar man med den i Härnösand kända profilen Stig Högberg och hans hustru Karin. I Lisa Björänges Quintet finner vi på piano Fabian Kallerdahl. Pianisten och kompositören Kallerdahl – årets Jazz i Sverigeartist 2006. Det sägs att Fabian är en  framträdande och driven musiker, ett kraftcentrum i ung svensk jazz. Fabian är även han ättling till Svenonis via sonsonen Kristoffer i Säbrå. Lyssna gärna på ett framträdande – https://www.youtube.com/watch?v=034llg6xwP0. 2016-05-12 Björn besöker Konsertteatern i Sundsvall där man framförde – Ingvar! – en musikalisk möbelsaga. En samhällssatir som kärleksfullt hyllar och driver med såväl den svenska självbilden som Ingvar Kamprads livsverk Ikea. Nio sjungande skådespelare och musiker bjöd på fartfylld och rolig förställning. Kängor delas ut till höger och vänster till landet lagom. Den svenska jantelagen, folkmusiken, folkdansen, Pippi, Emil, Nobel och våra röda stugor fick alla en omgång. På scenen finner man bland andra skådespelaren Tore Norrby i rollen som Markus. En mycket sevärd föreställning enl. Björn. Tore är skådespelare, sångare och röstpedagog från Göteborg. Han har arbetat vid Göteborgs stadsteater där han  komponerade musiken till bl.a. Shakespeares Trettondagsafton. Tore Norrby är ättling till – ja har ni redan gissat det? Svenonis via sonsonen Kristoffer i Säbrå.  Här ett smakprov  på förställningen – https://www.youtube.com/watch?v=1t3ktdqZrJI. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2016-03-25 Påsken är snart över. Hoppas ni har en skön helg. Det är dags att åter förmedla lite information om Säbrå anor. 2016-03-10 Ulrika Knutsson, journalist, författare m.m., besökte Härnösand och Härnösands pensionärsuniversitet, där hon berättade om pionjärerna på Fogelstad. 1921 kvinnorna fick rösträtt. Kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad startades. Ett unikt folkbildningsprojekt för kvinnor. Skolan drevs av fem färgstarka pionjärer av vilken en var Elin Wägner. Ulrika Knutsson härstammar från Engelbertus genom dottern Magdalena och då vet ni att hon även ingår i Bure släkten. Tack Ulrika för att vi får offentliggöra den uppgiften. 2016-03-12 Maria Stockhaus, civ.ekonom fr.o.m. 2014 riksdagsledamot för Stockholms län. på studiebesök i Härnösand tillsammans med oppositionsrådet Anders Gäfvert m.fl. Informerade om moderat skolpolitik vid moderaternas årsmöte. Jag hoppas att Härnösands politikerna inte glömde att för Maria berätta om vår f.d. stolta skolstad och visade henne den vackra gamla gymnasiebyggnaden – Rådhuset. Maria Stockhaus härstammar även hon från Engelbertus genom dottern Magdalena och är då Bure ättling. 2016-03-16 Fredrik Westin, musiker, föreläsare m.m., född i Ragunda. Har spelat i hårdrocksbandet Corroded. 2012 textskrivare till den låt som placerade sig på 7:e plats i Litauens melodifestival ”One of a Kind”. I Härnösand föreläste han om att vara förälder till ett barn med flera diagnoser – ”Jag är inte pappa till en skitunge, jag är pappa till Stålmannen.” Att vara förälder till barn med någon form av diagnos är en kamp, det fordras nästan att man själv är en man/kvinna av Stål. Att sedan offentligt berätta om det är en kamp i sig samtidigt som det ger stöd och förståelse till andra föräldrar i samma situation. Fredrik Westin härstammar från Engelbertus genom dottern Magdalena och ingår, även han, i Bure släkten. Björn sänder ett tack till Fredrik för mötet. Vi vill uppmärksamma er på teaterföreställningen Ingvar! En musikalisk möbelsaga,  som just nu spelas i Sundsvall på Konsertteatern. 14 maj spelar man sista föreställning. Vilken Ingvar?  Jo han med IKEA, du vet. Pianist vid föreställningen är Erik Skarby, Svenonis ättling. Han härstammar från Engelbertus  genom dottern Magdalena. Bure ättling också.  Ja men visst. Break a legg Erik! Till er andra glöm inte köpa biljetter. Tack för oss denna gången. Vi hörs. 2016-03-20 Då var det dags för lite nyheter igen. Vi börjar med att sända varmt tack till Kerstin Andersson och Tony Rödin som bidragit med fler ättlingar till släktregistret. Man blir verkligen tacksam över att fler är intresserad av att bidra till att öka antalet personer som härstammar från Svenonis. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2016-02-29 Det blev ingen information utlovad söndag inte hellre nästkommande men nu blir det på skottårsdagen. 18 febr. Curling – Lag Sigfridsson, Skellefteå, blir svenska mästare och får representera Sverige i VM i Kanade 19-27 mars. Ingår i laget gör Maria Prytz och Maria Wennerström som båda härstammar från Engelbertus via dottern Magdalena och ni vet nog vad det innebär. Det tillhör även Bure släkten. Följ gärna Mariorna och deras lag genom VM. 20 febr. Lisa Ajax – vann Idol 2014. I år deltar hon i Melodifestivalen och vid tredje deltävlingen gick hon direkt till finaltävling. Lisa härstammar också från Engelbrekt och Magdalena. 25 febr. besökte frilansjournalisten och författaren Michael Nyberg, Härnösand. På Församlingsgården berättade han om sin bok Det stora tågrånet. Björn tillfrågades om han kunde ta fram ett fyra generationers släktträd till Michael. Visst och då finner han att även Michael ingår i Säbrå anor. Han liksom tidigare nämnda härstammar från Engelbrekt via dottern Magdalena och därmed också Bure släkten. Michael Nybergs mor konstnären Birgit Ståhl-Nyberg, född i Hammerdal, Jämtland, (avliden 1982). Hon har bland annat utsmyckat Akalla tunnelbanestation. Michael har även en känd bror men eftersom han ännu inte tillfrågats om vi kan offentliggöra hans namn så avvaktar vi med det. Både mor och son härstammar från Engelbertus och Magdalena. 29 febr. om du idag tittade på Gomorron Sverige så fanns bland andra i soffan Lotta Bouvin-Sundberg. Lotta är som ni vet en känd profil på SVT och precis som alla andra vi tagit upp idag så härstammar Lotta från, ja just det, Engelbertus och Magdalena. Ja, vad säger man. Förra gången (14 febr.) jag lade in informationen var det Stormor som alla härstammade ifrån. Idag var det Engelbertus och Magdalena och därmed Bure som hade ättlingar som på ena eller andra sätter blivit uppmärksammade. Nu kanske ni tror att vi plockar ut personer som tillhör samma ana. Jag lovar, så är det inte. Det bara blir så och jag måste säga att det känns lite märkligt.  Vi hörs av, Hej från oss! – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2016-02-14 Ytterligare en vecka har passerat. Under veckan kom vintern tillbaka, med det menar jag snön, till Västernorrland. Så vad har hänt sen sist. Anna Jansson, författare, som skriver om krim.inspektören Maria Vern på Gotland, har fyllt år. Från Säbrå anor säger vi – Grattis. Anna är ättling till Margareta Hansdotter – Stormor i Dalom, genom dottern Elisabet. En annan Svenonis ättling som jag glömt att nämna och som ni kan se varje söndag på kanal 1 i programmet ”Så skall det låta” Kalle Moræus. Förra söndagen besökte Lasse Berghagen programmet och Kalle presterade honom för publiken och de tävlande. Kalle och Lasse är båda ättlingar till Svenonis via dottern Margareta  H – Stormor i Dalom, genom sonen Zakarias. Nu undrar du om de känner till det? Tror nog det. Idag avslutar vi med att tacka Tony Rödin och Bo Levinson för era bidrag.  Det känns verkligen bra att fler vill bidra till att få ett så komplett ättlingaverk som möjligt. Vi jobbar på och är tillbaka nästa söndag. – – – – – – – – – – – – – – – – – 2016-02-08 igår var det 19 år sedan Allan Edwall gick bort. (1997-02-07) Skådespelaren levde som han lärde. Edwall hade förmågan att fånga intresset och teckna bilden av en ytterst levande människa oavsett vad det var för typ han spelade. Han medverkade inte i vad som helst. Han ville åstadkomma något av värde. Höll på sina politiska ideal, tackade nej till anbud om att göra reklam. Slutade 10 gånger på Dramaten. Startade Teater  Brunnsgatan 4 för att få göra det han ville. Om sin hållning till det vanliga teaterlivet skrev han: ”Om man inte vet vad man ska spela på teatern så spelar man vad som helst och kallar det för pluralism eller smörgåsbord eller mångsidighet, eftersom det är fult att kalla det för vad det är: idélöshet.” Att vara kändis var inget för honom. Han ville bara spela teater och det gjorde han verkligen. Det sägs att han var uppslukad av sitt jobb. Visor skrev han och sjöng. En favorit är – ”Lilla bäcken”  Edwall härstammar från Svenonis genom hans barnbarn – Margareta Hansdotter – Stormor i Dalom och hennes dotter Anna. Den katolske Biskopen Anders Arborelius har valts in som en av de 25 rådgivarna i det Påvliga rådet för lekfolk. Ett erkännande av biskopens och hela Stockholms stifts pastorala arbete. Flera av katolska kyrkans mest ledande biskopar och kardinaler är rådets medlemmar och rådgivare. Bl.a. kardinal Christoph Schönborn, ärkebiskop i Wien och ärkebiskopen i Manila, kardinal Luis Antonio G. Tagle. Båda nämndes i spekulationerna inför påvevalet för ett år sedan.  Påve Franciskus kommer till Sverige och Lund i oktober. Anledning – minneshögtiden för reformationen som ägde rum för 500 år sedan. Höstens påvebesök i Sverige blir det andra besöket någonsin. Johannes  Paulus den II besökte landet 1989. Lund var engång ett katolskt centrum i norra Europa och som före detta lundabo är Biskop Arborelius glad att möter äger rum just där. 2013 i juli kom ett svar från Biskopen på vår fråga om vi fick offentliggöra uppgiften att han härstammade från kyrkoherden Laurentius Svenonis i Säbrå. Svaret blev positivt och vi kunde även läsa ” det var intressant och överraskande att få ta del av denna släkttavla.” En katolsk biskop med rötter till en kyrkoherde i Säbrå, som dessutom mycket troligen var den förste lutherske kyrkoherden i församlingen. Visst måste man säga att i Säbrå anor kan det mesta hända eller hur? 2014 utkom professor Karin Johannisson med boken ”Den sårade divan”  ”en överdådigt rik bok om psykets estetik.” Tre fallbeskrivningar av tre ungefär jämnåriga kvinnliga konstnärer. Författaren Agnes von Krusenstjerna, målaren Sigrid Hjertén och nobelpristagaren i litteratur Nelly Sachs (alla födda i slutet av 1800-talet) De var långa perioder interner på dårhus, olika, men alla tre på Beckomberga. Den väluppfostrade adelsflickan A von K fick redan i skolan våldsamma skrikutbrott: inre och yttre gick inte ihop. Som mentalpatient debuterar hon när hon är 24 år. Resten av livet – A von K dör när hon är 49 år – tillbringar hon ut och in på mentalsjukhus med diagonosen hysteri. Fallet är det mest utförligt beskrivna – genom journaler, dagböcker, biografier och andras vittnesbörd. A von K skaffar sig stort manöverutrymme. Hon är samtidigt ett offer, ångestdriven, olycklig. Hon vill vara en liten flicka – kissa i sängen, ligga i ångbad och röka cigaretter. Det tycks handla om en protest mot mamma; moders hatet finns i romanerna. För hennes generation var mamma ingen att hämta identiteten från. Karin Johannisson blev 2015, för nämnda bok, nominerad till Augustpriset. Agnes von Krusenstjerna härstammar från Svenonis genom hans barnbarn Margareta H – Stormor i Dalom och hennes son Zakarias. Berättar om huspärlorna – Arkitekturprofilerna Christoffer Barnekow och Martin Rörby berättar om märkvärdiga byggnader i en ny säsong av ”Arkitekturens pärlor.” Tillbaka på SVT med en ny serie om husen och byggnaderna. Barnekow härstammar från Svenonis genom hans barnbarn Margareta H – Stormor i Dalom och hennes dotter Elisabet. Om du har tillgång till filmkanalen C more så kan du just nu se den senaste Beckfilmen – ”Steinar.” Bland skådespelarna ser du Måns Nathanelsson. Även han en ättling till Stormor i Dalom genom dottern Elisabet. Teaterföreställningen ”Grotesco Scala på turné” turnerar i landet. Just nu i Norrland – 11-13 febr. kan du se den i Umeå. I en av rollerna ser du Emma Peters – hon är ättling till – gissa? Just det Stormor (igen) genom dottern Emfrid. Jag saknar ord och är dessutom rätt trött i mina fingrar. Det får bli allt för idag. Vi hörs snart av, troligen på söndag. / yt. ———————————————– 2016-01-31 28 jan. Elin Olofsson, Svenonis ättling genom Engelbertus/Magdalena, hade officiell bokrelease på sin senaste bok Gånglåt. Vad vi kan förstå så blev det fina recensioner. Bland annat kan man läsa följande ”Stark roman om människors svagare sidor”. Grattis Elin. Elin kan ni träffa  på Hübenettes Bokhandel i Östersund den 4 febr. Idag söndag öppnade Textilarkivet Västernorrland sin största utställning på länge. Den legendariska modedesignern Gudrun Sjödén fanns själv på plats för att berätta om sina kläder och sin design. Med 40 år lång internationell karriär är Gudrun Sjödén en ikon i branschen. På utställningen visas till exempel delar av hennes inredningsdesign. Våren 2014 visades utställningen första gången. Nu har den hunnit till Textilarkivet och invigdes av den numera 74 år fyllda modedesignern. Gudruns stil är konsekvent med klara, tuffa färger, mönsterblandningar och oväntade kombinationer med folkligt hantverk som viktig inspirationsskälla. Utställningen ”Gudrun Sjödén – 40 år av inspiration” pågår fr.o.m. 31 jan. och till slutet av april. Missa inte tillfället – den måste ses. Brita Wessinger, ordf. i styrelsen för Länsmuseet Västernorrland var den som hälsade Gudrun Sjödén välkommen till länet och till Sollefteå. Brita är liksom Elin ättling till Engelbertus via dottern Magdalena och därmed ingår även hon i Bure släkten. Både till Gudrun Sjödén och Eris Erlandsson, platschef vid Textilarkivet, överlämnades början till ett släktträd. Ja visst, även Björn fanns med i Sollefteå.  Mest intresserad av utställningen om kläder och design var? Kan du gissa?. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2016-01-24 Arkiv- och kulturstaden Härnösand – jag vet inte om jag nämnt det tidigare men här i Härnösand är vi rätt stolta över våra arkiv. Det finns mycket att hämta här och då inte bara för släktforskare. Vid ett besök på Landsarkivet hemsida hittade jag följande rubrik – Arkiven berättar – här fanns många intressanta uppslag att ta del av. Kanske också något för dig. http://arkivcentrumnord.se/arkiven_berattar/index.html Onsdag den 27 jan., kl. 18.30 kan man träffa deckarförfattaren/journalisten Elin Olofsson på Vängåvans bokhandel i Sundsvall. Elin är ättling till Engelbertus via dottern Magdalena och då är ju hon även en Bure ättling. Förutom Elin kan man där träffa författarna Simona Ahrnstedt och Caroline Eriksson. Ja naturligtvis – någonstans i vimlet stöter man på Björn. Önskar er alla en skön vintervecka . – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2016-01-17 äntligen svensksuccé i skidspåren. ättlingen till Engelbrekt via dottern Magdalena Ida Ingemarsdotter tog tillsammans med Stina Nilsson hem segern i dagens sprintstafetten. Ida är förutom ättling till Engelbrekt också Bure ättling. Även Stormors ättlingen Maria Pietilä Holmner har stått på skidorna idag. Näst snabbast av alla i andra åket i Flachau. Det räckte till en 12:e plats. Fortsatt lycka till Maria. Stor grattis till båda Svenonis ättlingarna. Till sist så tillönskar vi alla en skön vintervecka. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2016-01-03 Det är verkligen dags att uppdatera informationen på Säbrå anor. Varför har sidorna legat i träda, kanske ni undrar. Bl.a. så har Härnösands släktforskares förening 25-års jubilerat och man blev engagerad i planering och genomförandet. Samtliga släktforskarföreningar i Norrland samt norra Norge och Finland inbjöds till arkiv- och kulturstaden Härnösand för föreningens jubileum som genomfördes på Länsmuseet Murberget. Men nu är vi åter på banan och först vill jag och Björn tillönska alla – God fortsättning på det nya året ! Vad har då hänt under det gångna halvåret? En hel del. Så pass mycket att vi blir tvungna att välja ut några av händelserna för er kännedom. Först – författaren och dramatikern Henning Mankell avled den 5 okt. Han var mest känd  för sina deckarromaner med kriminalkommissarie Kurt Wallander i huvudrollen. Hans böcker har sålts i 40 milj. ex. 2013 kontaktades Mankell och blev informerad om sin koppling till Norrland och Säbrå anor. Informationen tyckte han var intressant men kunde berätta att han redan kände till en del. Bl.a. visste han att han farfars far varit lärare i Härnösand. Vid denna kontakt fick vi Mankells godkännande att offentliggöra hans koppling till Säbrå anor. 14 okt. 2015 var det 40 år sedan prästsonen och biståndsarbetarbetaren Svante Grände sköts till döds i en strid med militär i Tucumán i Argentina. Hans kropp har aldrig återfunnits. Grände hade anslutit sig till den väpnade motståndsrörelsen MIR. Han fick där  titeln ”el Comandante Julio”. Svante Grände härstammade från Stormor i Dalom genom dottern Elisabet. Dokumentärer har sammanställts om Grände. Vi bif. en länk med en av dem. – http://www.oppetarkiv.se/video/1471098/ Nov. – Poliskommissarie Leif Hemmingsson inbjuder deckarförtattaren Arne Dahl att besöka  Polishuset i Sundsvall. Möjligen kan man kalla det studiebesök. Eller var det kanske ett tillfälle för släktträff?  Båda härstammar från Svenonis via Engelbertus och Magdalena. Det gör dessutom att de ingår i Buresläkten. Mycket att utbyta tankar kring och då menar jag inte bara brott och straff. Dec. – Författarduon Alex Schulman och Sigge Eklund på väg upp till Sundsvall för att delta vid Bokensafton på Vängåvans bokhandel. Vad de inte vet är att där finns Björn med information om att de båda ingår i samman släkt – Säbrå anor. Tror ni att de blev något förvånade? Under lördagen kallades den 23-årige Härnösandssonen Anton Forsberg upp från AHL- till Columbus Blue Jackets. Det dröjde inte länge innan han fick göra säsongsdebut i NHL – den kom i nattens hemmamatch mot Washington Capitals. Forsberg fick anta en viktig roll då matchen hade nått förlängning när han äntligen fick hoppa in. Ställningen var 4–4 en minut hade gått av förlängningsperioden när Forsbergs målvaktskollega McElhinney skadade sitt högra knä. McElhinney lämnar isen och in kom Anton. Under sina fyra minuter på isen får han sex skott på sig – och räddade samtliga. Forsberg tog matchen till straffar och även här gick Härnösandssonen vinnande ur striden. Ytterligare en Svenonis ättling att vara stolt över. Grattis Anton! – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2015-05-25 nu är vi tillbaka. Har ni väntat på senaste nytt i Säbrå anor? Både Björn och jag får beklaga men det har varit mycket att stå i nu ett tag men istället har vi en del att förmedla från 29 april – 8 maj. Stormors ättlingen Olof Stenhammar besökte Härnösand den 8 maj och deltog vid företagsfrukosten på St. Petri logen ”Det är en härlig stad att leva i” säger han om Härnösand. Han tillbringar nämligen två månader varje år på Åbordsön.Denna dagen tog han båten in till stan. Björn fick tillfälla att tala med Stenhammar och tacka för stödet för Säbrå anor. 5 maj Ian Wachtmeister besökte Sundsvall, som författare, och deltog vid Bokens afton på Akademibokhandeln i Vängåvan. Han presenterade sin senaste bok ”Sotarna”. Följande noteras inför hans besök . ”Sotare är den yrkeskår som skyddar våra hus från att brinna upp och ser till att frisk luft tränger igenom skorstenarna och in i alla skrymslen och vrår. Ian Wachtmeister ser sig själv som Sveriges sotare den som inte är rädd när han klättrar på taken, den som vågar säga det som andra inte vågar säga och den som ger ny frisk luft till vår debatt.” Redan 2013 tog vi kontakt med Wachtmeister, som är Stormors ättling, och han godkände att vi offentliggjorde hans uppgifter men nu fick Björn tillfälle att träffa honom personligen och tala om Säbrå anor. 29 april För 110 år sedan föddes Kai Gullmar i Sundsvall och Härnösands profilen Lars T Johansson beslutar att man skall hylla henne och man skriver en pjäs som får titeln ”Det finns så många sånger.” Som kapellmästare vid föreställningen var Eric Skarby, han är ättling till Engelbertus och Magdalena. Det gör honom även till Bure ättling. Tack Eric för att vi får offentliggöra dina uppgifter på hemsidan. ————————————————— 2015-03-30 Om några dagar har vi Påskhelgen här. Vi tänkte hinna med att förmedla lite information innan. Björn har fått ta del av ytterligare material till Säbrå anor. Ove Tegnér har bidragit med ättlingar till Stormors dotter Sara. Varmt tack Ove för det bidraget som kommer främst från Spekeröds församling i Stenungsunds kommun. Vid Bokens afton i Sundsvall den 18 mars träffade Björn ytterligare en ättling. Professor i journalistik Jesper Strömbäck. Han härstammar från Engelbertus dotter Magdalena och är därmed också Bure ättling. Björn överlämnade skriftligt material på detta och vi fick godkännande att offentliggöra uppgiften. Tack för det Jesper. Ni tror väl inte att vi efter de här händelserna på något sätt legat på latsidan. Det kommer mera. Till den 23 mars hade Härnösands energi och miljö AB  (HEMAB) inbjudit Andreas Gyllenhammar, hållbarhetschef vid Sweco att föreläsa på temat hållbar utveckling. Det blev då tillfälle att informera Andreas om att han har Säbrå anor och härstammar från Svenonis via Johannes son Jakobus. Även Andreas godkände att vi fick offentliggöra uppgiften. Tack Andreas. Björn påpekar att det känns alltid lite speciellt att få överlämna informationen om tillhörighet till Säbrå anor när personen ifråga finns på plats i Härnösand. Uppgifterna blir på något sätt mera påtagliga när man med ens befinner sig på den plats där man har sina rötters ursprung. Några skulle nog benämna det ”häftigt”. Slutligen vill vi påminna er om att en ny säsong av Mästarnas mästare går att följa på SVT 1 och Svenonis ättling att hålla tummarna för. Anette Norberg. Anette är född i Härnösand. Hon är en kämpe både på curlingbanan och som privatperson. Vi håller på Anette och vi avslutar den här informationen med att önska alla en GLAD PÅSK ! —————————————————- 2015-03-15 den 27 febr. kom ett brev från Ulla-Britt Wänström. Tack Ulla-Britt för de värmande orden. Det blir så mycket lättare att jobba vidare när man får veta att ens insats uppskattas av mottagarna. Tack också för ert bidrag till ättlingaverket. Här fick vi kännedom om att Olof Olofsson f. 20 okt. 1725, Offerdal. Flyttade till Nyland, Undersåker där han blev anfader för en stor familj. Kulturinslagen är många i Ulla-Britts familj. Är inte så förvånande när man går igenom Laurentius Svenonis ättlingar, generna finns där. ————————————————– 2015-02-22 Börjar med att påminna er om VM på skidor i Falun. Vi håller tummar för Ida Ingemarsdotter och Emma Vikén. Ida har redan tagit sin första medalj – silver – i lagsprint. Påminner också om att ikväll måste ni nog välja mellan två ättlingar. Arne Dahl – fortsättning från förra söndagen – deckarserien Midsommarnattsdröm (svt1) eller Henning Mankell – filmen – Den orolige mannen (tv4)- efter hans roman med samman namn. Fast det är klart du kan ju spela in och inget går förlorat.  Fredagen den 13 febr. Vad säger ni till det, lite kalla kårar eller? Har inte frågat Björn men jag tror nog att svaret skulle bli. Inte ett dugg. Han tog en tidig buss till Sundsvall och åt frukost med Mats Lusth. Han kunde också för honom berätta att han är Svenonis ättling och att han härstammar från Engelbertus dotter Magdalena vilket också gör honom till Bure ättling. Mats har tidigare spelat hockey i bl.a. Färjestad och Malmö. Numera är tränar han Malmö Redhaws A-laget. Precis som Modo så kämpar Malmö i sin serie. Men vad är vi norrlänningar kända för – vi kämpar ända in i kaklet.  Förra lördagen erbjöds härnösandsborna att sjunga i kör på Teater Caroline af Ugglas med ackompanjatör Heinz Liljedahl gästade Härnösand. ”Att sjunga är en rättighet. Vetenskapligt bevisat är att man blir gladare av att sjunga! Receptet på min kaka: sång frigör endorfiner. Man blir glad i tre dagar efteråt. Man skulle kunna sjunga skittråkiga sånger och ändå lyckas säger Caroline. Och alla kan, bara de vill!  Hon påminde oss också om – attityd. ”Glöm inte attityden!” En fundering – må hända ett upprop för hela Härnösand. Vad vi däremot inte skall glömma är att Caroline af Ugglas är Svenonis ättling. Hon härstammar från Margareta Hansdotters (Stormor) son Samuel men har även en koppling via dottern Anna. Varmt tack Caroline för att vi nu kan tillkänna ge din koppling till Säbrå anor. Framfört av Björn: Ett ättlingaverk kan aldrig sammanställas av endast en person. Många har redan bidragit och sänt mig uppgifter att bearbeta och registrera in. Det senaste bidraget kom via Ulla-Britt Wallgren, Sävedalen, Göteborg från John Winblad von Walter i St. Paul, Minnesota, USA. Vi vill framföra ett hjärtligt tack till John för det gedigna arbetet med att kartlägga denna amerikanska del av Svenonis släkt och vi önskar honom och hans familj välkommen till Härnösand. ——————————————————– 2015-02-15 Ikväll visas (svt1) en ny omgång av deckarserie grundade på Arne Dahls böcker. Första avsnittet – En midsommarnattsdröm. Låt er inte luras av titeln. Det blir betydligt mer dramatiskt än titeln ger sken av. Läs gärna hans böcker också de brukar innehålla mer än vad man får ut i ett avsnitt på tv. Arne Dahl härstammar från Engelbertus dotter Magdalena och är där med också Bure ättling. ——————————————————– 2015-02-08 Deckarförfattaren Anna Jansson (Kristoffer och Stormor:s ättling) kan man just nu se på TV1 programmet ”Deckarna”. Har man inte tillfälle att se programmen direkt så eftersänds de på SVT-play. Anna deltar i samtliga avsnitt men avsnitt nr 2 har tillägnats henne. Fler ättlingar att ta del av kommande vecka. (Stormor:s ättling) Måns Nathanaelsson kan man se i en ny säsong av den fiktiva dokumentära humor serien – ”112 Aina” på TV6. Två val –  Inomhus med plats i TV-soffan eller utomhus med risk för arm- eller benbrott. Vid alt. 2 blir man kanske tvungen ta plats i soffan. Eget val känns alltid bra. Fast här är valet ditt. ———————————————- 2015-02-01 Hur har ni det med snö? Här har vi så det räcker och blir över. Fler gånger om dagen hjälps familjen åt att skotta. Den enda som gläder sig är vår hund. Så till senaste nytt. Som vi börjar med att sända ett varmt tack till Ulla-Britt Wallgren. Ulla-Britt utgav1997  boken ”Petrus Steuchius samlade ättlingar” Två av Steuchius barn dottern Kristina och sonen Matias blev gifta med Svenonis ättlingar. Ulla-Britt har nu bidragit med material bestående av namn på Steuchius ättlingar som vi kan lägga till Svenonis ättlingaverk. Så tacksam för det. Ytterligare material som kan sammankopplas med Svenonis ättlingar har sänts till oss idag. Stormor i Dalom, Margareta Hansdotter gifte sig, som ni nu säkert känner till, med två präster, tjänstgörande i Leksand. Den förste var Elaus Engelberti Terseus och den andre var Uno Troilius. Det finnas ett upptecknat släktträd efter Troilius släkt. Bilder på släktträdet har vi fått idag. Varmt tack till Eva Davidsson, som är Stormor och Troilius ättling, och Carina A Östlund som samordnat detta. Vi återkommer med mer information om trädet. Om också du skulle vara ättling till Stormor och Troilius och skulle vilja köpa en kopia av nämnda släktträd så går det att ordna. Tag kontakt med – Carina Andersson – Östlund, på telefon 070-777 51 05 eller mail till konstig@me.com ———————————————— 2015-01-25 Björn har under helgen besökt huvudstaden. Det blev teaterbesök, föreställningen om Karl Gerhard, med Rickard Wolff och Cecilia Frode i huvudrollerna. Mycket sevärd enligt Björn. Det blev också tid för möten med gamla och nya vänner. Eftersom vi hela tiden söker efter Svenonis ättlingar blev den här helgen inget undan tagYtterligare en Stormors ättling har kontaktats. Det är åter den kulturella grenen som tillökas. Skådespelaren Måns Nathanelson har informerats och nu kan vi lägga hans namn till listan nutida kända ättlingar. För er som eventuellt inte känner till Måns kan vi berätta att han just nu är aktuell i de nyinspelade Beck filmerna – just nu visas -Rum 302 – på C MORE. Tack Måns och lycka till i karriären. Apropå föreställningen ”Karl Gerhard” i den finner vi också Zara Leander, spelad av Cecilia Frode, Zara härstammade från Svenonis, via sonen Johannes son Kristoffer. Zaras mamma var uppväxt i Saltvik, Härnösand. Ja, ni vet ju vad jag tidigare sagt om kulturen och Norrland. …………………………………………. 2015-01-19 Idrottsgala 2015 – visas idag på SVT prog. 1 med början kl. 20.00.Ni har väl inte missat att rösta på Laurentius ättlingarna – Ida Ingemarsdotter  och  Emma Vikén  som ingick i damstafettlagen som tog OS-guld 2014. SvD bragdguld är ju redan deras men det kan bli fler vinster under kvällen. Eftersom det är männen i vår familj som är Laurentius ättlingar har de naturligtvis röstat på Ida och Emma. Själv har jag lagt min röst på Maharajah – visst kusken Örjan Kihlström tar emot priset men vad då, vem gjorde jobbet vid  Prix d´Amerique 2014 – hästen Maharajah. Må bästa idrottsutövare vinna. Forts. efter galan…. det blev fler vinster för Ida och Emma – årets lag och årets prestation. Stort grattis till er båda. Vi har fått andra glädjande besked idag. Systrarna Anette och Cathrin Norberg från Härnösand. Ingick tidigare i Curlinglaget Anette Norberg som bl.a. lyckades vinna 2 OS-guld.  2006 i Turin och 2010 i Vancover kan nu läggas till på listan över kända offentliga ättlingar. Varmt tack Anette och Cathrin.  De härstammar från Laurentius Svenonis genom sonen Johannes  son Kristoffer. ————————————————— 2015-01-17 till skillnad från senaste uppdatering när det var med lite stolthet som man skrev ner de uppgifter som då var aktuella, blir idag känslan bedrövelse blandat med upprördhet. 17 januari 1945 fördes Raoul Wallenberg bort från Budapest. Vad som egentligen hände honom får vi nog aldrig veta. Läs gärna bif. artikel – http://www.dn.se/nyheter/sverige/sveriges-svek Raoul Wallenberg härstammar från Margareta Hansdotter – Stormor – via dottern Elisabet. —————————————————– 2015-01-12 idag gjordes uppdateringen av ”Ättlingaverk” med lite extra stolthet. En yngling född i Härnösand kunde läggas in. Henrik Leek, spelar curling och ingår i Lag Niklas Edin som tog EM-guld i Schweiz nov. 2014. Henrik härstammar från Engelbrekt via dottern Magdalena och eftersom Engelbertus var gift med Elisabet Andersdotter så har Henrik även koppling till Bure släkten. Grattis Henrik. Lite mer information vill vi del ge er. Efter nyår visade SVT repris på TV-serien Markurells i Wadköping. Huvudroll Edvin Adolfsson. Regin gjordes av den kände regissören Gustav Molander. Molander har vi redan upptagen på ”Ättlingaverk” och kända avlidna – i kulturlivet. Serien är mycket sevärd. På SVT-play visa den fram till 8 febr. ——————————————————- 2015-01-01 i augusti i år (2015) har det gått två år sedan släktträffen genomfördes. Under 2014 har ytterligare 17 000 ättlingar och make/maka kunnat tillföras ättlingaverket. Under juli månad fick vi, med hjälp av One.com Support, tillbaka vår hemsida, som varit utsatt för angrepp och skadegörelse. I stort sett allt ursprungligt material kom tillbaka intakt. Hur lyckat var inte det. 2015 – vi jobbar på och hoppas på fortsatt positiv utveckling för Säbrå anor och Laurentius Svenonis ättlingaverk. Ett försök till att starta upp en släktförening tas upp på nytt. Vid de senaste registeringarna visar det sig fortsatt att ättlingar finns, och har funnits, i alla tänkbara levnadsbanor – kultur, sjukvård, idrott, näringsliv, politik och juridik m.m. Hur spännande som helst. Man måste väl ändå säga att Svenonis ättlingar har varit, och finns ännu, med vid utvecklingen av vårt land. Stormors ättlingar – Leksands kyrka var ju en del av Stormors leverne. Under december månad har SVT sänt gudstjänster från Leksands kyrkan. För dig som inte tidigare har besökt nämnda kyrka bif. vi här en länk som du kan följa och vid gudstjänsten också få en uppfattning om kyrkans utseende och interiör. Länken är visningsbar fram till 30 jan. http://www.svtplay.se/video/2569718/avsnitt-58 Ytterligare info. Vid besök i Leksand så kan man i kyrkan, vid förfrågan, få se tavlor föreställande Stormor och hennes två makar. ———————————————————- 2014-12-13 3 dec. – ny ättling att tillkännage. Fredrik Lindström, skidskytt, som tävlar för Anunsjö SKF. Hjärtligt tack till Fredriks mamma som förmedlade beskedet från honom. Fredrik, känn att vi håller på dig i din skidskyttegärning. 9 dec.- vid årets sista författarkväll i Sundsvall, bokhandeln i Vängåvan, sammanfördes två ättlingar, deckarförfattaren Arne Dahl och poliskommissarien Leif Hemmingsson. Två personer som fram till dess varit okända för varandra men nu med samma släktbakgrund. Olika yrkesbana men ändå på något sätt med samma inriktning- att lösa brott. Vi kan tänka oss att samtalet dem emellan blev intressant. 12 dec. – ytterligare en ättling som godkänner att vi tillkännager att han är Laurentius ättling. Bengt Westerberg, f.d. socialminister och parti- ledare för Folkpartiet. Vi hälsar Bengt välkommen till en mycket, vågar man säga, speciell släkt. Om man låter ögonen vandra över namnen på den ”kända” ättlingarna i den här släkten, kan man inte annat än att tänka, släktträff bland de här personerna, avlidna såväl som idag aktiva, vilka samtal skulle det inte kunna leda till. Även den 12 dec. På spåret mästarna Helena von Zweigbergk och Göran Everdahl vann sin deltävling och har därmed chans att gå vidare i tävlingen. 13 dec. – vi firar Lucia men även en annan historisk händelse. Maria Pietilä Holmner blir historisk genom att bli den första svenska som vann en världscuptävling i slalom i Åre. Grattis Maria – bäst i världen idag. 2014-12-02 v.48 besöktes polismyndigheten i Sundsvall. Där kunde vi överlämna uppgifter till personer som visat sig ha anor till Laurentius Svenonis. Personer yrkesverksamma inom kyrka, kultur, sport, näringsliv och politik kan vi finna inom Säbrå anor. Nu finner vi även dem inom polisen. Här uppstår då en liten fundering. Vågar man här nämna den rätt ofta använda formuleringen ”det känns tryggt”? På spåret mästarna Helena von Zweigbergk och Göran Everdahl, båda Svenonis ättlingar, uttalade ”Vi hade oförskämt tur” när de vunnit På spåret 2013-2014. Inte lika ”tur” hade de vid årets säsongs uppstart men de får inte ge upp och vi övriga ättlingar håller väl tummarna eller hur? Kajsa Grytt, sångerska, gitarrist och låtskrivare har även hon, precis som sin bror Per Grytt, anor till Svenonis. I samband med Kajsas deltagande i programmet ”Så mycket bättre”, där de deltagande artisterna tolkar varandras låtar, har hon släppt en samlingsplatta och även meddelat att hon skulle ge sig ut på turné. Men det numera så ofta omtalade och återkommande ”Näthatet” fick henne att tänka om och hon ställer in sin turné. Men hon lovar sin trogna publik ”Jag kommer snart igen”. Vi passar på att hälsa dig välkommen till Säbrå och kultur- och arkiv- staden Härnösand. Kajsa, tack för att vi nu kan tillkännage att du ingår i Säbrå anor. Bragdguldet 2014 går till damernas stafettlag i längdskidor efter OS-guldet i Sotji. Stafettguldet kom efter at Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag och Charlotte Kalla gjort det omöjliga, slog det på förhand så segertippade norska laget – och på det sätt de gjorde det. I sista backen gick Kalla ikapp och sedan blev det en spurtduell med ett välkänt slut. Vi skickar ett särskilt – GRATTIS – till Svenonis ättlingarna Ida och Emma och önskar dem fortsatt framgång i skidspåren. 2014-11-16 Kanske såg några av er tv – programmet ”Moraeus m.m.” igår. Svenonis – Stormors ättlingar fick man åter lyssna till. Moraeus själv förstås men även skönsjungande Helen Sjöholm. Vi är ganska säkra på fler ättlingar deltog både bland aktörer och åskådare. Det känns faktiskt ganska spännande. De liksom vi känner bara inte till det ännu. Men det är säkert bara en tidsfråga innan de blir upptäckta. Vi vill också uppmärksamma er på  världscupen i alpin skidåkning åter är igång. Glöm inte att hålla en tumme för Maria Pietilä Holmner – Svenonis – Stormors ättling. Maria tillhör UHSK Umeå skidklubb. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 2014-11-10 Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 6-8 nov. 12 st. intressanta författare fick man möta. Framstående skildrare av brott, spänning och deckargåtor. Tre dagar med författarsamtal, film, teater och seminarier. Även vi kunde bidra med lite spänning. Det var författarna själva som fick ta del av spänningen. Inte av en brotts- utredning utan i det här fallet en släktutredning. Björn (Thunberg) överlämnade, en minnesgåva från Arkivlänet Västernorrland, en antavla till var och en. Även här upptäckes ättlingar tillhörande Säbråanor. Det var författarna Anna Jansson och Carin Gerhardsen. Många ättlingar till Laurentius Svenonis syns vara eller har varit yrkesverksamma inom kulturen. Det gör att man dristar sig till att ställa frågan – ligger må hända kulturens vagga i Norrland??? ————– Den 8 nov. firade Lars Molin Sällskapet 5-års jubileum. Sällskapet bildades 10 år efter hans bortgång. Och varför har vi valt att nämna det här? Det är nämligen så att vi fått jobba lite extra för att kunna lägga ut den här informationen. Det gläder oss särskilt att vi för er kan berätta att även Lars Molin, författaren, dramatikern och regissören, härstammar från Laurentius Svenonis. Åter igen är det Engelbertus och hans dotter Magdalena. Det är Molins ana. Då förstår ni också att Lars Molin och hans ättlingar dessutom härstammar från Bure släkten. Vi sänder ett tack till ordföranden i Härnösands släktforskare Peter Sjölund, som var den som hjälpte oss lösa de sista frågetecknen kring Molins koppling till Säbråanor. 2014-10-30 Härnösands Teaterförening inbjöd den 9 okt. till familjeföreställning på Härnösands teater. Man visade – I Mumindalen. Tove Janssons mest älskade berättelser är de om Mumindalen. Det var Muminensemblen från Stockholm som framförde föreställningen. Bland dessa kulturarbetare fanns en ättling till Laurentius Svenonis via barnbarnet Magdalena och det i sin tur innebar att nämnda ättling också härstammar från Bure släkten. Hur det kommer sig? Se under fliken – Svenonis. Vi försöker oss där på en förklaring. ________________________________________________________ 2014-10-06 Nu vet vi att även flygvapenofficer Carl Gustaf von Rosen har rötter från Laurentius Svenonis. Om von Rosen finns mycket att berätta men vi väljer att hänvisa till Svenskt biografiskt lexikon. –  http://sok.riksarkivet.se/sbl/start.aspx Lyssna gärna även till P3 Dokumentären – Carl Gustaf von Rosen och semesterkrigarna i Biafra. –  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/60467?programid=2519 ____________________________________________ 2014-09-19 En ny film om Laurentius Svenonis  ättling Raoul Nordlings insats för Paris har premiär i Sverige  idag den 19 september. Det är ingen mindre än Volker Schlöndorff som regisserat. ( tidigare – bl.a. Katharina Blums förlorade heder, Blecktrumman) Volker Schlöndorff inleder sitt nya drama Diplomatie med några uppskakande bilder av det ödelagda Warszawa. Det är augusti år 1944. Nu står Paris i tur. General Choltitz har ett uppdrag och är obeveklig och desperat. Så gör en diskret äldre man i svart kostym entré. Det är Raoul Nordling, Sveriges general-konsul.” Tyvärr så visas filmen inte i Härnösand idag. Information om Nordling se nedan ant. den 2014-08-25. _______________________________________________2014-09-15 Vi måste tipsa er om tv-programmet ”Min sanning” imorgon på kanal SVT 2. samhällsjournalist Anna Hedemo intervjuar Henning Mankell, en av världens mest lästa deckarförfattare. Henning Mankell härstammar från Säbrå släkten via Laurentius Svenonis genom Laurentius son – Engelbertus dotter Magdalena. ——————————————————— 2014-08-25 Raoul Nordling – med rötter i Stigsjö. 20 aug. 1944- Sveriges generalkonsul i Paris Raoul Nordling, medverkar till att rädda Paris när tyskarna skall dra sig ur staden. Tyskarna har fått order från Berlin att innan de drar sig tillbaka skall man förstöra centrala delar av Paris. Det handlar om skövling av kulturella värden. Nordling lyckas genom sina förhandlingar med det tyska kommandot och motståndsrörelsen förhindra att ordern genomförs. Raoul N. har under ockupationen utgjort ett aktivt stöd för de svenskar som vistats i Paris. Han räddade också omkring 4 000 politiska fångar från att deporteras till Tyskland av Gestapo. 1948 fick Raoul N. motta det, för en civil utlänning, högsta militära utmärkelsen av Hederslegionen. Det lagerbladsprydda krigskorset för sina insatser och 1958 utnämndes han tillsammans med Dwight D. Eisenhower och Winston Churchill, till ”Citoyen d´Honneur” (hedersmedborgare) i Paris och fick stora guldmedaljen, tryckt endast i ett exemplar. Raoul N. föddes i Frankrike men han hävdade alltid sitt ursprung. Raoul Nordlings far Karl Gustav föddes i Stigsjö socken där hans far Erik Nordling tjänstgjorde som komminister församlingens kyrka. Raouls farmor Hedda Katarina Sofia, född Berlin, härstammar från Säbrå släkten Laurentius Svenonis genom Laurentius son – Engelbertus dotter Magdalena – syster till de uppmärksammade och belönade bröderna Bure – Olof, Jonas och Andréas. Raoul Nordling tillhörde därmed den ständigt omnämnda ätten Bure. (texten har bl.a. hämtats ur – Krönika över 20:e århundradet samt från hemsidan till Svenska klubben (Cercle Suedois)  i Paris. ————————————————————– 2014-07-14 av förklarliga skäl är vi lite sent ute med nyheten om att Johan Bures släktbok (1400 – 1640) nu finns på dvd och kan köpas hos Genealogiska föreningen. http://www.genealogi.net/projekt/johan-bures-slaktbok/ Idag fyller kronprinssessan Viktoria år. I samband med firandet överlämnar hon 2014 års Victoriastipendium till Sveriges skidstafett lag 2014 – damer respektive herrar. Blad stipendiaterna finner vi två ättlingar nämligen – Emma Vikén och Ida Ingemarsdotter. • • • • • • • • • • • • Vi vill uppmärksamma: Vinter-OS 2014 i Sotji –  ättlingar som deltog och tog – Medaljer: Emma Vikén och Ida Ingemarsdotter – längdskidåkning – Guld – stafett för damer. Brons – sprintstafett. Agnes, Maria och Maria i curling – Silver. Fredrik Lindberg i lag Niklas Edin – Brons Grattis till Svenonis ättlingar ! • • • • • • • • • • • Följande rubriker gick att läsa i pressen nov. 2013 (DN och Tidningen Ångermanland) ”Adlig brödratrios 400 – åriga bluff” – ”Adelssläkten Bure har inte rätt till sitt namn”. Vad är det som gäller? För att få korrekt svar på frågan har vi tagit kontakt med Urban Sikeborg i Sollentuna, han är idag den främste Bureforskaren landet och han kommer att ge oss svar om vad som gäller. 2014-03-22 Det som gäller är att – bluffen som inte var någon bluff utan blev man kanske ”felciterad” vid försöket att uppmärksamma ett lyckat forkningsresultat. Man lyckades med att bekräfta riktigheten i Johan Bures genealogier. Om det kan ni läsa på Rötter – Anbytarforum men istället ifrågasätts adelssläkten Bures rätt till sitt namn. Nu vet vi – Elisabet Andersdotter, vars mormors farfars farfar var Olof ”den gamle” som var stamfar för den så kallade Buresläkten, hon gifter sig med Engelbertus Laurenti, son till  Laurentius Svenonis och de är bl.a. föräldrar till Andreas, Jonas och Olof Bure. De blir grunden till adelssläkten Bure men en sanning till är att de adlades inte Bure utan bar redan släktnamnet innan de blev adlade. Bröderna tillhör Burarna genom sin mor. Om det här kan ni även läsa på Anbytarforum där Sikeborg berättar en hel del om Buresläkten – något som vi tackar särskillt för.